Asylkaoset

Nya svenska asylregler bland de tuffaste i EU

Publicerad 5 december 2015 kl 21.51

Inrikes. Socialdemokraterna och Miljöpartiets nya regler för anhöriginvandring av bidragsinvandrare blir betydligt tuffare än väntat, även om många menar att de nya reglerna infördes mellan 25 och 30 år för sent.

Dela artikeln

Asylsökare som inte uppfyller flyktingdefinitionen i FN:s Genevekonvention får inte längre ta med sig anhöriga till Sverige för att gå på bidrag – istället kommer man tvingas visa att man kan försörja sina anhöriga före inresan.

Europeiska rådet för flyktingar och fördrivna (ECRE) är en opinionsbildande politisk organisation som finansieras av EU-kommissionen och en grupp transatlantiska filantroper. På ECRE är man starkt kritisk till Miljöpartiet och Socialdemokraternas nya linje i invandringsfrågan.

– Sverige ansluter sig nu till den lilla klubb i EU som inte ger samma rätt till familjeåterförening till alla skyddsbehövande, utan bara till en enda kategori, de som klassas som flyktingar enligt FN:s Genèvekonvention, säger Ann Bathily på ECRE till Ekot i Sveriges Radio.

I "klubben" ingår Grekland, Cypern, Malta och Rumänien.

I år har Migrationsverket hittills beviljat 11.600 asylsökare flyktingstatus medan 16.600 fått uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande". Regelskärpningen omfattar även den senare gruppen, och gäller såväl påstådda som verkliga barn.

Enligt Ann Bathily bryter MP och S nu mot EU:s regler om "barns" bästa. Hon hoppas därför att EU-kommisissionen ska stämma Sverige i Europadomstolen eller EU-domstolen.


Stämplas som "hatgrupp". Tillåter endast nordeuropéer som medlemmar.0 Plus

Skandalanstalten. Tre av kvinnorna har nu själva dömts till fängelse.0 Plus

Kolumn

Västvärldens folk försvinner. Pat Buchanan om krisen som media glömde.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sensationen: AFD största parti i Tyskland

Nya mätningen orsakar panik bland makthavarna. "Tyskland står på randen till en politisk revolution."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare