Val 2014

Ny kritik från Danmark: "Sverige är ingen demokrati"

Publicerad 15 september 2014 kl 16.02

Politik. Danska politiker och opinionsbildare är förfärade över hur Sverige hanterar Sverigedemokraternas valresultat. Dessutom kommer förnyad kritik mot hur det svenska valsystemet fungerar.

Dela artikeln

Att Stefan Löfven redan har kommit överens om att inte samarbeta med SD ser Hans Egner, politisk kommentator, som ytterst anmärkningsvärt.

− Det motsvarar att Lars Lökke och Helle Thorning i Danmark skulle avtala om hålla Dansk Folkeparti utanför och att den som i våra block som får flest röster får statsministerposten. Det skulle vara otänkbart i Danmark, säger han till danska TV2.

Längst i sin kritik går islamkritiska Dansk Folkeparti (DF) som fullständigt dömer ut beslutet att isolera SD trots att partiet har fått 13 procent i ett nyss avslutat riksdagsval.

"Det är oseriöst att de andra svenska partierna utanför SD vägrar att respektera väljarnas val. Demokrati är just att lyssna och respektera", skriver Hans Kristian Skibby, folketingsledamot (DF) på Twitter

EU-parlamentarikern Morten Messerschmidt, också DF, riktar förnyad kritik mot att det svenska valsystemet bara hemlighåller vad man röstar på – men inte vad man inte röstar på.

"Nu kan alla visserligen välja att ta en valsedel från varje parti, och därmed försöka dölja vad man röstar på. Men ett sådant förfarande skulle väcka misstankar om att väljarna tänker rösta på ett 'odemokratiskt' och främlingsfientligt parti. Så det gör folk sällan", skriver Messerschmidt på Facebook.

EU-parlamentarikern har även noterat att valsedlar "försvinner" spårlöst när politiska motståndare kastar bort dem, eller att valsedlar byts ut mot ogiltiga valsedlar för fel valkrets.

Enligt Morten Messerschmidt är det nu viktigt att Sverige "får ögonen på sig" internationellt och att svensk demokrati "synas i sömmarna" innan nästa val 2018.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0