– Förbud mot religiösa symboler riskerar att utestänga muslimska kvinnor från yrkeslivet vilket vi ser som mycket allvarligt, och därför är vi nöjda över att bolaget i detta fall medgett att kvinnan diskriminerats, säger Sandra Danowsky, jurist på DO:s rättsenhet, i ett uttalande.
Kvinnan hade sökt och fått anställning hos ett bemanningsföretag som rekryterar markpersonal för flygbolagets räkning. Anställningen skulle inledas med en utbildning, men på utbildningens första dag fick kvinnan beskedet att flygbolagets uniformsreglemente inte medgav att hon fortsatte bära sin slöja under arbetstid, eftersom reglementet innehåller ett förbud mot religiösa symboler.
Flygbolaget har uppgett att förbudet mot religiösa symboler var en del av en neutralitetspolicy. Bolaget menade bland annat att bolagets kunder hade en berättigad förväntan att mötas av neutralitet. De menade även att policyn behövdes för att minska risken för hot och våld, dels från kunder dels kollegor emellan.
DO:s bedömning var dock dels att reglementet innebar en sämre behandling av personer som ger uttryck för sin religion och därför inte var neutral i sin utformning. DO ansåg också att de syften flygbolaget har angett för att uppvisa neutralitet inte var sådana att de kunde anses rättfärdiga en neutralitetspolicy. Enligt DO var det alltså fråga om "direkt diskriminering alternativt indirekt diskriminering".
Bolaget har nu medgett diskriminering och kommer att betala ersättningen på 75.000 kronor till kvinnan.