En man åtalades för våldtäkt för att han under ett drygt års tid genomfört ett stort antal vaginala och orala samlag med en kvinna som var bosatt på ett LSS-boende där mannen arbetade. Mannen var anställd som vårdare åt kvinnan och då framförallt nattetid då kvinnan till följd av sina funktionsnedsättningar hade stort behov av hjälp och stöd.
Enligt åtalet har mannen förmått kvinnan att delta i de sexuella handlingarna genom att allvarligt missbruka hennes beroendeställning till honom som vårdare. Genom sina funktionsnedsättningar befann hon sig, enligt åtalet, också i en särskilt utsatt situation.
Tingsrätten dömde för våldtäkt medan hovrätten friade. Enligt hovrätten var det klarlagt att kvinnan stått i beroendeställning till mannen, men att det inte var bevisat att mannen förmått kvinnan att medverka genom att allvarligt missbruka hennes beroendeställning till honom eller att hon på grund av sin funktionsnedsättning befunnit sig i en särskilt utsatt situation.
I överklagandet står det bland annat:
"De frågor som enligt min uppfattning är av intresse ur prejudikatsynpunkt är under vilka omständigheter en person som lider av en intellektuell funktionsnedsättning ska anses befinna sig i en särskilt utsatt situation och/eller i en beroendeställning i förhållande till gärningspersonen i den mening som avses i 6 kap. 1 § första stycket 2 och 3 brottsbalken och vad som krävs för att gärningspersonen ska anses ha förmått målsäganden att delta genom att allvarligt missbruka målsägandens beroendeställning och/eller otillbörligt utnyttja att målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation."
– Jag menar att man måste kunna väga samman att kvinnan varit både i en särskilt utsatt situation och i en beroendeställning i förhållande till just denna vårdare. Detta måste i sin tur innebära att hon, så länge han arbetade på LSS-boendet och var vårdare åt henne, aldrig kunde delta frivilligt i sexuella handlingar med honom, vilket han måste ha insett, säger tf. vice riksåklagare Lennart Guné i ett uttalande.