Den 6 september 2023 upptäcktes det första smittade vildsvinet i Fagerstaområdet vilket ledde till att ett 1.000 kvadratkilometer stort område avspärrades i princip omedelbart.
Till skillnad från under coronapandemin satte svenska myndigheter utan dröjsmål in ett mycket långtgående åtgärdspaket för att förhindra spridning av den mycket smittsamma sjukdomen, som kan drabba både vildsvin och tamgrisar.
Bland annat infördes restriktioner för allmänhetens rätt att röra sig i skogarna och alla vildsvin i det drabbade området sköts.
Svinpesten har lett till omfattande åtgärder även i andra delar av Europa där länder som Danmark och Tyskland har byggt stängsel längs sina gränser för att försöka hindra smittan från att spridas. Det har dock inte varit speciellt framgångsrikt.
Men tack vare ett ovanligt effektivt samarbete mellan myndigheter, jägare samt lokala företag och boende kunde spridningen i Sverige stoppas och nu har EU:s veterinärkommitté utfärdat en förklaring om att Sverige är fritt från afrikansk svinpest.
Den officiella statusen kommer att publiceras i EU-kommissionens tidning inom kort, vilket innebär att de sista restriktionerna i Fagersta kan hävas.
Lena Hellqvist Björnerot, chefsveterinär på Jordbruksverket, tackar alla inblandade för deras insatser och lyfter fram vikten av samarbete för att nå detta framgångsrika resultat.
Trots att utbrottet är över påminner myndigheterna om att hotet från svinpesten kvarstår, och att fortsatt vaksamhet är avgörande för att förhindra framtida utbrott.
Erfarenheterna från Fagersta kommer att vara viktiga i det fortsatta arbetet för att hålla Sverige fritt från afrikansk svinpest, enligt Jordbruksverket.