Sverige säger därmed ja till EU:s kontroversiella lagförslag som rör massövervakning av digital kommunikation.
Moderaterna gick till val på att säga nej till chat control men det visade sig vara en lögn. Efter valet ändrade sig partiet och sade istället ja till övervakningspaketet.
– Det här är en ny lägstanivå i svensk politik när det kommer till hur snabbt man sviker sina löften, konstaterade C-toppen Niels Paarup-Petersen, vars parti tillsammans med SD var emot den nya övervakningen.
Miljöpartiets Rebecka Le Moine förespråkar istället den mildare versionen från EU-parlamentet, som skyddar personlig integritet bättre. Hon framhåller att det nuvarande förslaget innebär alltför omfattande övervakning.
Moderaternas gruppledare i justitieutskottet, Mikael Damsgaard, hävdar att partiets ståndpunkt har "utvecklats" och att man nu vill skapa en balans mellan skyddet av barn online och integritetsfrågor.
Han anser att den nuvarande versionen är förbättrad jämfört med det ursprungliga förslaget, som dock i sak hade samma innehåll.
Sverige och andra EU-länder måste enas om den slutliga versionen innan ministerrådet, parlamentet och kommissionen kan fatta ett gemensamt beslut. Det är således fortfarande oklart när – och om – massövervakningen kan börja.
Med tanke på de delade meningarna i hela EU är det osäkert om och när förslaget kommer att antas, men diskussionerna fortsätter inför EU:s ministermöte senare i höst.