I oktober låg KPIF på 3,1 procent. Månadsförändringen från oktober till november var 0,5 procentenheter högre inflation.
Det är första gången sedan 1993 som Sverige har så hög inflation.
Sverige var dock en annan ekonomi 1993 än 2021. På den tiden kostade en bostad i Stockholms innerstad mindre än 30.000 kronor och hela samhället byggde inte på att man kunde låna gratis, eller till och med få betalt för att låna, och låg inflation var inte en grundförutsättning för att ekonomin skulle fungera.
Idag är däremot låg inflation nödvändigt för många hushålls ekonomi. De flesta har lån och om inflationen stiger måste räntan – även räntan på bolån – så ovillkorligt höjas till en nivå som motsvarar inflationen.
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror på fortsatta ökningar av inflationstakten.
– Nu är vi bara halvvägs igenom december, men det kan bli en dubbelt så stor effekt jämfört med november. Så vi kan ha en inflation som närmar sig 4 procent i december, säger han till TT.
Ingen av de analytiker som TT talar med lyfter fram de låga räntorna och det statliga penningtryckandet som orsaken till inflationen. Istället hävdar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist att "de ökande energipriserna" i Sverige som orsaken till att inflationen stiger världen över.
Dessutom påstås folk ha sparat så mycket pengar under pandemin att "varuefterfrågan i världen" nu gått upp.
– De pengar som fanns i hushållen har drivit på efterfrågan runt om i världen så mycket att det blivit brist på varor, och dessutom finns det störningar i produktionen. Det leder till prisuppgångar, säger han.
Den amerikanske krisexperten och ekonomen Peter Schiff har motsatt syn. Han håller med om att hushållen är rika i pengar mätt, men pengarna är inte ihopsparade av hushållen, utan skapade av staten som har gett dem till hushållen.
– Det här är pengar som skapats genom att man tryckt dem. Ingen har betalat skatt för dem. De trycks av staten och spenderas sen in i ekonomin, och det driver upp priserna. När Jim Cramer (en sorts amerikansk Robert Bergqvist, FT:s anm.) talar om att hushållen spenderar pengar så javisst, så är det, men vi har inte jobbat ihop de här pengarna utan vi har tryckt dem, och då stiger inflationen, säger han till Fox News.