En rad livsmedel, inklusive olivolja, förväntas bli dyrare till hösten, skriver Dagens Industri.
Importörer förbereder sig på ännu en sommar av torka och värmeböljor i Medelhavsländerna, vilket leder till minskade skördar för länder som Italien, Spanien och Grekland.
Niels Klem Thomsen, vd för Dole Nordic och Everfresh, Sveriges största importör av frukt och grönsaker, säger till DI att kronan och andra externa faktorer som väderförhållanden påverkar priserna avsevärt.
Loizos Papadopoulos, vd för Fontana Food, uttrycker i samma tidning oro över den rekordsvaga svenska kronan.
Både Fontana Food och Di Luca, som äger Zeta, säger till DI att de försöker överföra de ökade kostnaderna till kunderna, men det är inte alltid möjligt att göra det fullt ut.
Enligt Livsmedelsverket väljer många konsumenter att prioritera andra kostnader när priserna på frukt och grönsaker stiger. Endast två av tio når rekommendationen om 500 gram per dag.
– Priset är rekordhögt. Skördarna har halverats i Spanien som är den största producenten i världen. Samtidigt ökar konsumtionen globalt. Italien köper upp halva Greklands olivoljeproduktion. För konsumenterna kommer olivolja att bli dyrare till hösten, konstaterar Loizos Papadopoulos till Dagens Industri.