Svenska kyrkan gör nu ytterligare ett invandringspolitiskt uttalande.
Enligt kyrkan är invandringen till Sverige alldeles för restriktiv.
Man ser "risker med korta, tidsbegränsade uppehållstillstånd", skriver man bland annat och fortsätter:
"Svenska kyrkan anser att permanenta uppehållstillstånd bör vara huvudregel. Svenska kyrkan avstyrker därmed förslaget om att uppehållstillstånd som huvudregel ska vara tidsbegränsade."
Kyrkan är också kritisk till förslaget om krav på svenska- och samhällskunskap samt försörjningskrav för permanenta uppehållstillstånd.
Likaså går man emot förslaget att så kallade skyddsbehövande ska omfattas av försörjningskrav vid familjeåterförening och man tycker att de "högt ställda försörjningskraven utgör hinder för familjers möjlighet att leva tillsammans".
– Efter fem år med en restriktiv migrationslagstiftning så anser Svenska kyrkan att det är dags för en human migrationslagstiftning som är hållbar över tid. Permanenta uppehållstillstånd gör att människor som flytt på grund av förföljelse och krig kan känna trygghet och börja läka. Att få leva med de vi älskar, våra familjer, är inte bara en mänsklig rättighet utan skapar även förutsättningar för att orka och våga etablera sig i ett nytt land, säger Gunilla Hallonsten, avdelningschef vid kyrkokansliet i Uppsala.