Från och med den 1 april införs hemlig dataavläsning i Sverige.
Lagen sägs vara riktad mot den organiserade brottsligheten och innebär bland annat att polisen kommer kunna hacka sig in i någons telefon, surfplatta eller dator.
Därmed slås all kryptering ut eftersom polisen får direkt tillgång till enheten, kameran och skärmen i realtid.
Polisen ska även i vissa fall kunna slå på mikrofonen och lyssna på vad som sägs. Det innebär till exempel att om du befinner dig i närheten av någon som är misstänkt, kan även du bli avlyssnad.
Visserligen är lagen om hemlig dataavläsning riktad mot brott som har ett minimistraff på två års fängelse, eller i vissa fall fyra års fängelse, men det är inte hela sanningen om hur lagen kan tillämpas. Beviskravet är nämligen "extremt lågt satt", misstankegraden är bara skälig misstanke, påpekar David Massi. Det innebär att det bara krävs en procent mer som talar för att någon är skyldig, än emot, för att lagen ska kunna brukas.
Men inte bara det. Lagen kan till och med användas mot någon som inte är misstänkt för brott. Lagstiftaren har nämligen också gett polis och åklagare rätt till hemlig dataavläsning mot någon bara på den grunden att en kriminell kan tänkas ta kontakt med personen i fråga. Den som avlyssnas behöver inte själv vara skälig misstänkt för brott. Det räcker att det finns "synnerlig anledning" att tro att den som är skäligen misstänkt kommer kontakta personen.
Därmed kommer till exempel vänner och bekanta till den som är misstänkt för brott kunna utsättas för hemlig dataavläsning.
– Det här extrema intrånget i den enskildes sfär, att staten får installera buggar, installera trojaner i människors telefoner, kommer alltså kunna ske inte enbart mot misstänkta, utan mot personer som över huvud taget inte är misstänkta för brott, säger David Massi.
– Man skulle kunna tro att allt det här bara är ett stort förtida aprilskämt, och att jag egentligen läst upp ett kapital ur George Orwells 1984. Men så är det inte. Det här är Sverige 2020.
I slutet av förra året jämförde också David Massi Sverige med en framväxande polisstat. Regeringen vill nämligen inskränka grundlagsskyddet mot att utsättas för husrannsakan av polisen ännu mer. Även här påstår makthavarna att detta ska riktas mot gängbrottsligheten. Men Massi är i det närmaste chockad över vad som håller på att hända med Sverige.
– Man skulle kunna tro att riksdag och regering värnar om rättsstaten. Att man värnar om vår demokrati och de mänskliga rättigheter vi har i grundlagen. Man skulle kunna tro att riksdag och regering, gör allt de kan för att förhindra en utveckling från en rättsstat mot en polisstat. Men det sjukaste av allt är att det är precis tvärtom. I princip alla partier i riksdagen, tävlar om vem som kan ta oss dit snabbast. Vem som kan ta oss från en rättsstat till en polisstat snabbast, sade försvarsadvokaten i ett klipp den 16 december.