I Sverige finns det inte mycket yttrandefrihet kvar. Årligen åtalas hundratals personer för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp sedan de kritiserat islam och landets invandringspolitik. Självaste regeringen utövar påtryckningar mot nätjättar att införa censur mot etablissemangskritiska användare. Oppositionella politiska grupper tvingas lägga ned på grund av systematiska trakasserier och våld.
I Ungern går man åt motsatt håll. Där försöker man nu stoppa censuren som den svenska regeringen förra året var med och initierade.
Ungern vill lagstifta bort Googles och andra nätjättars möjlighet att tysta ungerska medborgares yttrandefrihet.
Enligt landets justitieminister Judit Varga ska man även försöka säkra yttrandefriheten på EU-nivå.
– Vi har inrättat en arbetsgrupp inom justitieministeriet för att undersöka möjligheterna att skapa en juridisk miljö på nationell nivå och EU-nivå som ska säkerställa öppenhet hos sociala medier-leverantörer. Till att börja med ska det inte vara deras uppgift att blanda sig i sociala processer eller val genom att censurera kommentarer på en ideologisk grund, men om de har gjort det en gång måste de acceptera behovet av reglering. De måste vara öppna och de måste följa demokratins spelregler, säger hon på Facebook.
Enligt den tidigare SD-politikern Erik Almqvist, som kommenterat hennes uttalande, ska den ungerska ministern även ha sagt att "reglering av stora företag med gränsöverskridande verksamhet utanför EU bör ses över på EU och nationell nivå... De [multinationella företagen] fokuserar inte bara på att göra världen till en bättre plats utan försöker också tvinga på besökarna sin egen världsbild. Ett exempel är Facebook som censurerar nyheter om migration".
– I den humanitära stormakten sitter regeringen istället under valrörelser i samtal med privata, utländska IT-jättar och kräver ökad censur. Tystade svenskar kan dock glädjas över att den ungerska regeringen kommer att lyfta frågan även till EU-nivå och föra deras talan, säger Almqvist själv om nyheten.