Upptrappningen mot Iran

Världen tvivlar på USA:s "bildbevis" mot Iran

Publicerad 16 juni 2019 kl 12.04

Utrikes. På en svartvit videosekvens, som ser ut att vara tagen från en eldlednings- eller spaningskamera i ett flygplan, syns en båt som påstås tillhöra Irans revolutionsgarde genomföra någon typ av operation nära det attackerade norska fartyget Front Altair. Men många tvivlar på bevisningen.

Dela artikeln

Enligt USA:s president Donald Trump visar bilderna hur det iranska revolutionsgardet försöker "undanröja bevis". Det ska handla om en odetonerad magnetmina som iranierna tar bort från fartygskroppen.

Japan, som äger ett av de attackerade fartygen, har avfärdat videon och menar att den är så oklar att den inte kan användas för att bevisa någonting. Istället varnar Japan för att krig kan startas på felaktiga grunder.

Irans parlamentariske ledare Ali Larijani säger å sin sida att USA kan ha utfört sabotagen själva i syfte att skylla dem på Iran och skapa spänningar i regionen, enligt Irans nyhetskanal Press-TV.

Även den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn är skeptisk till videobevisen och uppmanar regeringen att inte elda på konflikten.

"Utan säkra bevis kommer regeringens retorik bara att öka risken för krig", skriver han på Twitter.

Liknande kommentarer från Corbyn har tidigare fått premiärministern Theresa May att sätta en hemlig IB-liknande byrå på att smutskasta Corbyn med anklagelser om kopplingar till Ryssland. Byrån, kallad Institute for Statecraft, hittade dock ingenting att avslöja innan den själv avslöjades under pinsamma former av Sunday Mail.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0