Hur kommer det sig att den svenska kronan faller så mycket?
Enligt Nordea är kronan svagare än någonsin tidigare – så svag att "kronan liknar det man ser i länder där en statskupp ägt rum".
Storbankens chefsanalys pekar på Riksbankens ansvar. Men det är inte hela sanningen, säger nu nationalekonomen Tino Sanandaji.
Han anser att frågan kan vara mycket större än så och handla om hela utvecklingen i Sverige.
Enligt Sanandaji är det lätt att skylla på Riksbanken, som sitter i en svår sits. Om kronan faller temporärt av Sveriges expansiva penningpolitik är det inte så farlig, menar han.
"Ett mer illavarslande tecken är dock om kronans devalvering delvis handlar om att omvärlden devalverar Sverige som land. Sverige har tvärtemot de senaste årens halleluja-narrativ haft medioker produktivitetsutveckling, och det oväntad kraftiga fall som förvånar riksbanken kan handla om att vissa investerare förväntar sig att svenska ekonomin snart kan hamna i en kris", skriver Tino Sanandaji i ett inlägg på sin Facebook gällande Nordeas uttalande.
Den populäre nationalekonomen påpekar bland annat att hushållens köpkraft urholkas samtidig som landets storföretag blir billiga att köpa upp av andra i utlandet. En svag valuta minskar även manöverutrymmet och "sätter Sverige i ett skruvstäd" när det kommer till att hantera en kommande lågkonjunktur, menar han.
Sanandaji har dock inte alltför höga förhoppningar om att politikerna kommer ta frågan på allvar, utan i stället ursäkta bort den.
"Som vanligt ska vi inte förvänta oss probleminsikt och krisberedskap utan ursäkter, bortförklaringar, bäbyspråk om hur fantastiskt allt går samt försök att skylla ekonomin på våra äldre", skriver han.