EU och upphovsrätten
Föredragande Axel Voss tar emot applåder efter voteringen.

EU-direktivet gick igenom – eftersom 13 politiker röstade fel

Publicerad 27 mars 2019 kl 15.54

Utrikes. Inte mindre än 13 ledamöter i Europaparlamentet har anmält att de röstade fel i omröstningen om det kontro­versi­ella upphovs­rättsdirek­tivet. Om bara tre av dem hade tryckt som de ville skulle direktivet ha kunnat se helt annorlunda ut, rapporterar journalisten Emanuel Karlsten.

Dela artikeln

Sverigedemokraternas två ledamöter var inte de enda politiker i Europaparlamentet som under gårdagen råkade trycka på fel knapp och rösta ja till upp­hovsrätts­direktivet.

Direktivet röstades då igenom utan ändringar, med fem rösters marginal. Rösterna går inte att ändra i efterhand, men det går det att föra till protokollet om man avsåg att rösta på ett annat sätt.

Listan har nu offentliggjorts – och där framgår att ytterligare 13 ledamöter i parlamentet menade att rösta annorlunda.

Det som det handlar om var alltså möjligheten att ändra i direktivet – och rösta bort till exempel artikel 13 och 11. Den möjligheten förlorades på grund av slarvet.

Tio ledamöter ville rösta ja till att ändra i direktivet men röstade nej, medan två ledamöter menade att rösta nej till att ändra i direktivet men röstade ja. En av dem var Marita Ulvskog (S). En ledamöt hade vidare för avsikt att avstå men röstade istället nej till att ändra direktivet.

Hade alla dessa tryckt på rätt knapp hade alltså den slutgiltiga omröstningen blivit 320 för – 308 mot. Och parlamentet hade kunnat rösta in ändringar i direktivet, som att stryka artikel 11 och 13.
Istället förlorade samma sida – med fem rösters marginal. På grund av 13 personers feltryck.

Flera ledamöter menar att det rådde förvirring. Även under själva röstningen var det tydligt för den som följde röstningen på plats. Men inför den avgörande röstningen om ändringsförslagen stannade ordförande till och med upp och försäkrade sig om att allt var i sin ordning, innan han fortsatte.

Men allt var i sin ordning. Det var några ledamöter som bara inte hade gjort sin läxa.

Det händer ganska ofta att ledamöter råkar trycka fel. När tidningen ETC granskade de svenska ledamöterna 2016 låg Anna Maria Corazza Bildt (M) i topp med 49 felröstningar, följt av Soraya Post (Fi) med 24 felröster.

– Knapparna sitter väldigt nära varandra, sa Soraya Post då, till ETC.

Det som snarare är problemet är att hålla koll i den röstlista man har med sig. Röstlistan är ett slags guide över vilken ordning man ska trycka på dessa knappar. Ledamöterna röstar många gånger under en dag och har heltidsanställda assistenter – både enskilt och i partigruppen – som hjälper till att ta fram dessa.

Samtliga ledamöter fick inför gårdagen en röstlista inför omröstningen, en ”indicative voting list”. Där fanns hela röstningsförfarandet med. En rad ändringsförslag var framtagna, bland annat att stryka artikel 13 – det visste samtliga ledamöter. Samtliga ledamöter visste också att ett yrkande om att rösta på dessa förslag ska, enligt arbetsordningen, ske muntligt. Det står därför inte som en egen punkt i röstlistan. Alla tjänstemän är medvetna om det och alla grupper ska ha förberett sina ledamöter på det. Det är alltså inget ”kaos” eller udda ingrepp.

I röstningen under tisdagen uppmärksammade alltså ordföranden att något inte hade stod rätt till i salen och stannade upp en stund innan röstningen avslutades. Trots det röstade 13 personer fel.

Det är ovanligt många, åtminstone jämfört med hur många som anmält att de röstat fel under övriga voteringar under dagen. Men det var alltså inget i arbetsordningen som var ovanligt.

– Om man missade på grund av ”ordningen ändrades” betyder det mest att man inte har läst på arbetsordningen och förstått att det inte gick att rösta på ändringsförslagen utan att först godkänna den röstningen, förklarar en av ledamöternas assistenter.

Ursprungstexten är publicerad på Emanuel Karlstens blogg under licensen CC-BY. Texten ovan är redigerad av Fria Tider.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Solcellsbranschen kraschar – minst 197 bolag i konkurs

"Det är helt dött".. Högre räntor och billigare el har kraschat den gröna festen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Här får han plötsligt nog av PK-propagandan. "En vän till mig betalar numera beskyddarpengar för att sonen inte ska bli attackerad på väg till skolan."0 Plus

Mer från Utrikes

Här tränar Zelenskyjs nazister barnsoldater – hyllas i tysk stats-tv

"Blir stridsklara vid 10 års ålder".. Men att instruktörerna bär Hitlers "partiörn" på uniformerna oroar inte det tyska tv-teamet.0 

USA-förslag till övervakat eldupphör

Diskuteras med EU-länder.. Men än så länge syns inga resultat.0 

USA överväger erkänna ryskt Krim

Men Zelenskyj tänker inte gå med på det.. Och Vladimir Putin har hittills avvisat Trumps fredsförslag.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Festival bjuder in Yasin – då drar kommunen in stödet. Brännbollsyran går miste om 450.000 kronor efter bokningen.0 

Här är "Pärlan" – årets fulaste nybygge – i all sin prakt. "Gråsuggan" sopade mattan med rivalerna på Kasper Kalkon-galan.0