Lagförslaget har kallats döden för internet. Men på tisdagen röstade Europaparlamentet igenom det nya upphovsrättsdirektivet.
Omröstningen slutade med 348 för och 274 emot. 36 ledamöter avstod från att rösta.
Det innebär att upphovsrättsskyddat material, till exempel memer som har sådant innehåll, kommer stoppas från att publiceras i sociala medier. Youtube, Twitter, Facebook och andra bolag ska tvingas installera filter som förhindrar materialet.
I förslaget finns också en "länkskatt", som bland annat ska tvinga söktjänster att betala för så kallade "snippets" om de visar innehåll från andras nyhetsartiklar. Alternativet är att nätbolagen själva avtalar med upphovsrättsinnehavaren om vad som ska gälla.
Dessa kritiserade artiklar, 13 och 11, röstades också igenom utan förändringar. Men det var precis på håret.
"Det blev en snabb omröstning. Och med fem rösters marginal förkastades förslaget om att införa förändringar i avtalet...Om tre svenska ledamöter hade röstat ja, hade det alltså räckt att de bytt sida, för att ändringsförslagen om artikel 11 och 13 hade fått en chans att röstas igenom.", skriver Emanuel Karlsten på sin blogg.
Den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är ursinnig och lägger skulden på Socialdemokraterna.
"Artikel 11 'länkskatten' och 13 'uppladdningsfilter' gick igenom med 5 röster! Nu kommer många skälla och skylla på EU. MEN det är svenska Sossarnas fel! Om tre av de svenska sossarna röstat Nej istället för Ja hade vi vunnit! Hur man röstar spelar roll. Glöm inte det den 26 maj!", skriver han på Twitter.
Lagförslaget ska införas inom två år.