De båda amerikanska forskarna har gjort viktiga upptäckter som förklarar hur celler interagerar med sin omgivning med hjälp av små receptorer. Ett tusental sådana G-proteinkopplade receptorer mottagliga för olika hormoner, dofter, ljus mm är idag kända. Omkring hälften av alla dagens läkemedel är beroende av att samverka med dessa receptorer för att ge önskad effekt.
Lefkowitz påbörjade sin forskning redan 1968 och rekryterade Kobilka under 1980-talet för att försöka isolera vilken gen som kodade för ?-adrenerga receptorn. När genen analyserades upptäckte de att receptorn var väldigt lik en receptor som fångar ljus i ögat. Det visade sig att man var en hel familj av tidigare okända receptorer på spåren som ser ut och fungerar på väldigt likartade sätt.
För att demonstrera för pressen vilken roll de här receptorerna har i det vardagliga livet började professor Sven Ledin med att högt skrika "BU!". Därefter förklarade han att kroppen, när man blir skrämd, producerar adrenalin som ställer in kroppen på att antingen fly eller fäkta. Miljoner cellreceptorer i hela kroppen aktiveras av de hormoner som utsöndras för att förbereda sig på att agera. Forskning som Lefkowitz och Kobilka nu alltså belönats för.
Professor Sara Snogerup Linse tog därefter över och förklarade medan hon bad om en kopp kaffe vilken roll cellreceptorerna har medan man dricker kaffe.