Statsminister Stefan Löfven hävdade bland annat i sitt tal att hot och hat mot judar är "fortfarande fruktansvärt omfattande i Sverige".
– Idag pågår fortfarande en strid om värderingar, som ännu inte är vunnen, och kanske aldrig kommer att kunna slutgiltigt vinnas.
– Vi har börjat arbeta med att stärka lagen som förbjuder rasistiska symboler, vi har skjutit till pengar för att möjliggöra för fler ungdomar att resa till Förintelsens minnesplatser i Europa och vi har sett till att öka resurserna till judiska församlingar och andra organisationer som behöver stöd för sin säkerhet, sade Löfven och lovade även fler utbildningsprogram, större säkerhetsåtgärder och "hårdare polisiära insatser" för att skyddar judar om det krävs.
Förutom "höger- och vänsterextremister" och "konspirationsteorier på nätet" varnade han dock även för antisemitism i "fundamentalistiska islamistiska miljöer" och hos så kallad flyktingar. De senare utmålade han dock som offer som saknar egen tankeförmåga, som "blivit utsatta för antisemitisk propaganda, ofta orkestrerad eller påhejad av just de förtryckande regimer som de har flytt ifrån".
Enligt kulturminister Amanda Lind ska all "rasism" bort från Sverige.
– Sverige ska vara ett land fritt från rasism och hatbrott. Antisemitism, antiziganism och alla former av rasism ska bekämpas med kraft, sade hon på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.
Och i den kamp måste man vara "lite obehaglig", fortsatte Lind.
Enligt henne är det nämligen nödvändigt att bekämpa de rasistiska svenskarna hela tiden i vardagen.
– Därför är det nödvändigt att vara lite obehaglig, även om det innebär att man förstör stämningen på mötet, middagen eller festen. Jag vill tro att det är i det allra mest vardagliga som det stora sker. När vi inte låter oss tystas av rädsla för mobbarna på skolgården. När vi vågar bemöta kränkningar på jobbet trots att vi vet att det kommer bli helt tyst.
Amanda Lind jämförde sedan förintelsen med dagens Sverige och vikten av att ständigt bemöta "rasismen".
– När vi väljer att stå upp för alla människors lika värde och ställer oss på de utsattas sida. När vi själva visar det motstånd som vi beundrar så hos dem som stod upp under förintelsen. Då hedrar vi minnet av förintelsen varje dag, sade kulturministern.