#jagärhär

"Antirasist" manade till nyanserad debatt i #jagärhär – anklagades för "rasism" och uteslöts

Publicerad 17 mars 2018 kl 13.33

Inrikes. Ola Nilsson från Umeå skriver i Aftonbladet hur han gick med i det så kallade antirasistiska nätverket #jagärhär för att bekämpa rasism. Men det gick inte så bra. Så fort han manade till att "nyansera" debatten kastades han ut, hävdar han. Han är nu kritisk till att odemokratiska Facebookgrupper kan få agera inflytelserika opinionsbildare och institutioner.

Dela artikeln

I december förra året gick Ola Nilsson med i Facebookgruppen #jagärhär sedan han fått för sig att den "antirasistiska" gruppens syfte var att bidra till en god samtalston och motverka rasism.

"I början kändes det väldigt bra. Sedan hände något som fick mig att inse att gruppen saknar allt vad demokrati, insyn och rättssäkerhet heter", skriver han i debattartikeln på Aftonbladet och påpekar att det väcker frågan om det finns någon "annan agenda" än den som gruppen offentligt visar upp utåt.

I mitten av januari lanserade #jagärhär:s grundare Minna Dennert en ny kampanj kallad #nostranger.

Den tyckte Nilsson var något överdriven eftersom den enligt honom går ut på att rasiststämpla vardagliga handlingar som att nyfiket fråga någon var han eller hon kommer ifrån.

Enligt Ola Nilssoon är detta kontraproduktivt och kan trivialisera rasismen. Men att diskutera saker var något han att upptäckte att #jagärhär inte accepterade.

Efter att han skrivit att kommentarsfält till nyhetsartiklar bör ses som mer än bara politisk kamp för eller emot en specifik åsikt, och att man måste kunna diskutera och nyansera "utan att fastna i skyttegravar", blev han snart utslängd, säger han.

Enligt Nilsson gick Minna Dennert in i tråden och frågade honom om han visste att #jagärhär är en antirasistisk grupp. "Självklart!", svarade han då varpå Dennert ska ha svarat. "Vad gör du då här?".

Ola Nilsson upplevde detta som en mycket obehaglig insinuation, eftersom han enligt egen utsago arbetat mot "rasism" i 40 år, och bad därför om en förklaring. Han ska då ha hängts ut för att han "problematiserat" det nya uppropet #nostranger och kritiserat en person i uppropet för att själv vara nätmobbare.

Men när Nilsson skulle svara på anklagelserna gick det inte. Han hade portats från #jagärhär utan förklaring eller prövning, hävdar han.

Ola Nilsson är nu kritisk till hur Facebookgrupper kan få agera som mäktiga opinionsbildare och institutioner trots att de inte är demokratiska och saknar stadgar och omröstningar för viktiga beslut.

"Jag tvekade länge inför att gå ut med denna erfarenhet. Risken finns ju att #jagärhär nu mobiliserar sina algoritmer för att spåra och torgföra eventuella förflugna ord jag någon gång har yttrat på nätet", skriver han och undrar om de som går med i gruppen vet att de då riskerar att "baktalas utan möjlighet att försvara sig" inför 75.000 följare.

I ett inlägg på Facebook på lördagen tillbakavisar Minna Dennert kritik mot gruppen:

"Det sprids en hel del påståenden om #jagärhär, en del missförstånd, andra rena lögner. Det är ju tyvärr möjligt för vem som helst att påstå att den har varit medlem i Facebookgruppen. Det sprids även falska dumpar som påstås visa vad som pågår i gruppen."


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Vetenskap

Mörkad studie visar extrem diskriminering av svenska män vid vårdnadstvister. Hårresande resultatet har inte omnämnts med ett ord i media.0 Plus

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0