Enligt Säkerhetspolisen har säkerhetsläget i Sverige försämrats och hoten mot landet är nu större än de varit på många år.
Det framgår i Säkerhetspolisens årsbok, som släpptes på torsdagen.
– Vi har i dag ett nytt normalläge att förhålla oss till, vilket vi delar med övriga Europa. Det är en utveckling som oroar, säger vikarierande säkerhetspolischef Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.
Antalet personer i så kallade extremistmiljöer växer och siffran har gått från hundratals till tusentals på bara några år, enligt Säpo.
Varannan dag hanterar nu myndigheten uppgifter där en namngiven person uttryckt "attentatshot" mot Sverige.
"I nuläget är hotet störst från de våldsbejakande islamistiska extremisterna", skriver Säpo och påpekar att det finns ungefär 2000 personer som tillhör den våldsbejakande islamistiska extremismen.
"Analysen gör gällande att det mest troliga attentatshotet i Sverige under 2018 fortfarande kommer från ensamagerande aktörer med en våldsbejakande islamistisk ideologi", fortsätter man.
– Vårt komplexa uppdrag, där vi ska hålla Sverige säkert genom att förebygga, förhindra och avvärja hot, har aldrig varit större. För att lösa uppdraget krävs bland annat ett gott samarbete med andra myndigheter, såväl i Sverige som utomlands, och en välfungerande och modern lagstiftning, säger Charlotte von Essen.
Enligt Säkerhetspolisen håller man också på med ett "omfattande arbete" för att säkra att valrörelsen och valresultatet i höstens riksdagsval inte kommer påverkas av "främmande makt".
– Det svenska valsystemet är robust, decentraliserat och manuellt, och på så sätt svårt att påverka. Vi kommer att ha ett valresultat som det går att lita på. Men det kommer inte gratis. Vi har vidtagit och kommer att vidta en rad åtgärder för att säkra valet, säger Susanna Trehörning, Säkerhetspolisens kommenderingschef för valet.