"Hemma efter tre år": Amir Nabizadeh har tidigare anklagats för att ljuga om sin ålder.

Afghanledare fick asyl – nu är han på semester hemma hos familjen i Mellanöstern

Publicerad 11 januari 2018 kl 09.26

Inrikes. Mediehyllade Amir Nabizadeh, ledare för de sittstrejkande afghanerna i Stockholm, har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Nu har han åkt hem till sin familj i Mellanöstern på semester.
"Är i Teheran hemma efter tre år, mamma och pappa är glada men jag vill vara i Sverige!" skriver afghanen på Twitter.

Dela artikeln

Amir Nabizadeh kom till Sverige som så kallat flyktingbarn och har fått stor uppmärksamhet som talesperson för organisationen "Ung i Sverige", som kräver amnesti för alla afghanska män som fått avslag på sina asylansökningar efter att ha ljugit om sin ålder.

När afghanledaren fick uppehållstillstånd i Sverige påstod han att han var 18 år. Men riksdagsledamoten Hanif Bali (M) publicerade i oktober uppgifter från nätet som starkt indikerade att Nabizadeh i själva verket är minst 23 år.

Detta efter att Amir Nabizadeh, tillsammans med kollegan Fatemeh Khavari, hade polisanmält Mattias Karlsson för förtal efter att SD-toppen på Facebook beskrivit dem som illegala invandrare.

Nu meddelar Nabizadeh helt öppet på Twitter att han är på besök hos sin familj i Teheran – "hemma efter tre år".

Han uppger dock att han längtar tillbaka till Sverige.

"Jag saknade mina vänner och skolan. Här i Teheran finns allt men inte tryggheten som jag hade i Sverige."

På Twitter är det många användare som anklagar afghanledaren för att vara en bedragare, och flera uttrycker en önskan om att han ska stanna kvar i Iran och inte återvända till Sverige.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.