Regeringen drar tillbaka två av tre omtvistade skatteförslag, som Alliansen hotat att stoppa. I gengäld backar Alliansen från hotet att fälla ministrar genom misstrodendevotum i Sveriges riksdag.
Förslagen om chockhöjd skatt på entreprenörer som driver fåmansbolag och att fler ska betala statlig skatt stoppas. Däremot går regeringen vidare med den kontroversiella flygskatten.
– Den 3:12-förändring vi föreslagit skulle i huvudsak påverka den rikaste procenten i Sverige [det stämmer inte, FT:s anm.] men här har ju Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna nu tagit strid just för att den rikaste procenten inte ska vara med och bidra, säger finansminister Magdalena Andersson till DN:s webbtv.
Att det skulle vara den rikaste procenten av Sveriges befolkning som påverkas av regeringens förslag stämmer inte. Regeringen planerade att sänka det så kallade schablonbeloppet i 3:12-reglerna. Schablonbelopp innebär att en ägare av ett fåmansbolag får tillgodoräkna sig ett gränsbelopp på 2,75 inkomstbasbelopp enligt den så kallade schablonregeln. Det motsvarar en årsinkomst på högst 169.125 kronor, och spelar alltså störst roll för Sveriges fattigaste småföretagare.