Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Regeringen vill införa skolplikt från sex års ålder

Publicerad 3 augusti 2017 kl 14.55

Inrikes. Redan höstterminen det kalenderår då barn fyller sex år ska de tvingas till förskolan. Det anser regeringen, som beslutat gå vidare med förslaget om att skolplikten i Sverige ska inträda ett år tidigare än i dag. Men på Lärarnas Riksförbund är man kritiska och tycker regeringen istället borde ha förlängt grundskolan med ett år.

Dela artikeln

Skolplikten i Sverige ska börja fullgöras redan i förskoleklassen, som därmed blir en obligatorisk skolform inom skolväsendet.

Det är regeringens förslag, som i dag lämnades över till lagrådet, vars uppgift är att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen.

Som det är i dag börjar skolplikten vid sju års ålder.

– Alla barn ska få en bra start in i skolan. Förskoleklassen ger en jämlik start i barns upptäckande av språk, matematik och andra kunskaper. Mötet mellan förskolans och grundskolans pedagogik ger en möjlighet att möta alla barn där de är, och det här stärker förskoleklassens roll och ansvar i ett sammanhållet skolsystem, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Regeringen har sedan tidigare "stärkt" förskoleklassens pedagogiska uppdrag genom nya avsnitt i läroplanen. Denna reform anses ytterligare stärka ansvaret att förbereda för årskurs 1 och "vara en bro mellan förskola och grundskola", skriver regeringen.

Efter förskolan ska skolplikten fortsätta fullgöras i grundskolan, om inte barnet tas emot i sameskolan, specialskolan eller grundsärskolan.

Lärarnas Riksförbund tycker förslaget om förlängd skolplikt är bra men ställer sig kritiskt till att införa en ny obligatorisk skolform.

– I stället för att införa obligatorisk förskoleklass så vill vi att ett till år läggs till i grundskolan, säger Sara Svanlund, viceordförande för Lärarnas Riksförbund, till GP.

Enligt Svanlund är det viktigt att barnen så tidigt som möjligt lär sig ämnena i kurs- och läroplanen för grundskolan, men det görs inte i dagens förskola. Därför borde reformen i stället ha förlängt grundskolan, menar hon. Det är nämligen bara 2 procent av alla sexåringar i dag som inte deltar inte i någon verksamhet. Det motsvarar cirka 2000 barn årligen. Reformen kan alltså verka ganska tandlös.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 och tillämpas från och med höstterminen 2018. Ett barn ska kunna få skolplikten uppskjuten ett år om det finns särskilda skäl.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Solcellsbranschen kraschar – minst 197 bolag i konkurs

"Det är helt dött".. Högre räntor och billigare el har kraschat den gröna festen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Här får han plötsligt nog av PK-propagandan. "En vän till mig betalar numera beskyddarpengar för att sonen inte ska bli attackerad på väg till skolan."0 Plus

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Festival bjuder in Yasin – då drar kommunen in stödet. Brännbollsyran går miste om 450.000 kronor efter bokningen.0 

Här är "Pärlan" – årets fulaste nybygge – i all sin prakt. "Gråsuggan" sopade mattan med rivalerna på Kasper Kalkon-galan.0