Samma grupp av mediekonsumenter delar gärna nyhetsinnehåll i sociala medier, enligt studien, och många delar innehåll för att bedriva opinionsbildning och väcka debatt i frågor som de är politiskt intresserade av.
Såväl kvinnor som män misstror de traditionella medierna i ungefär lika hög utsträckning. I gruppen som visar lägst förtroende är varannan person mellan 35 och 54 år.
Peter Wolodarski är chefredaktör för Dagens Nyheter och han är oroad över utvecklingen.
– Det finns en grupp som är väldigt högljudd i sociala medier och som anger tonen där. Och det finns en risk att vi likställer folkopinion med vad som delas väldigt mycket och hörs väldigt mycket, säger Wolodarski till Kulturnyheterna.
Staten ska hjälpa medieföretagen
Fria Tider har tidigare rapporterat om hur regeringen planerar att avskaffa presstödet för så kallade alternativa medier. Planen är att presstödet från och med 2018 ersätts med ett nytt bidrag som kallas mediestöd, samtidigt som de för närvarande etablerade medierna själva får bestämma vilka som ska få bidrag.
– Oberoendet från staten ökar. Utredningen föreslår en kommitté som består av branschen, som ska bedöma vilka som får stöd eller inte, sade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) när åtgärdspaketet lanserades.