Bland de 69 remissvaren finns mycket som tidningen Journalisten beskriver som rent "raseri" mot regeringens förslag.
Enligt medieutredningen ska framtidens presstöd byta namn till mediestöd och endast betalas ut till politiskt korrekta medier, eller som det heter i utredningen: "Allmänna nyhetsmedier med demokratisk värdegrund".
Journalisten skriver att förslaget sker mot bakgrund av att Nya tider, en efterföljare till numera nedlagda Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag, får presstöd. Men den nya klausulen tillstyrks bara av ett fåtal remissinstanser: TV4, LO, Södertörns högskola och DO.
De flesta är istället kritiska.
Mittmediia, Gota Media, JMG, Pressgruppen, Publicistklubben, Justitieombudsmannen, Stockholms universitet, Journalistförbundet, Sveriges Fådagarstidningar, Sveriges Radio, Sveriges Tidskrifter, TCO och Tidningsutgivarna sågar förslaget.
Det gör även Justitiekanslern som kanske något oväntat beskriver "rasistparagrafen" som ett sätt för det politiska etablissemanget att tvinga tidningar att hylla just deras politiska uppfattningar. Att besluten inte får överklagas medför enligt JK "en risk för att vid tidpunkten för prövningen rådande politik blir avgörande för vad som anses vara en demokratisk värdegrund”, skriver Journalisten.
Journalistförbundet, som själva har antagit en paragraf som kräver att deras medlemmar ska tro på "alla människors lika värde" för att få vara medlemmar i organisationen, är även de mycket kritiska när de nu riskerar att få smaka på sin egen medicin.
”Det är svårt att se hur ’hög kvalitet och inre mångfald’ och ’principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet’ ska kunna tillämpas på ett sätt som är rättssäkert och som inte leder till ständigt ifrågasättande av såväl enskilda beslut som mediestödet som sådant, från olika politiska utgångspunkter”, skriver Journalistförbundet i sitt remissvar.
Nya tiders presstöd uppgår till 3,4 miljoner kronor per år.