Dala-Demokratens bokslut för 2011 visar ett rejält försämrat resultat. Förlusten uppgår till nära 5 miljoner kronor att jämföra med en blygsam vinst på en halv miljon kronor för 2010. De senaste fyra åren har tidningens nettoomsättning minskat från 75 till 58 miljoner kronor och personalstyrkan har minskat från 96 år 2008 till 77 år 2011.
Dalademokratens chefredaktör Göran Greider uppger för Resumé att han är pessimistisk om möjligheterna för tidningen att överleva i nuvarande ägarform.
- Det är ett otroligt kärvt läge.
Samtidigt delar han ut beröm till medarbetarna som trots knappa resurser lyckas framställa en högkvalitativ tidningsprodukt.
- Tidningen som vi lyckas göra i dag med dessa medel är mirakulöst bra. Det är en bra kampanda på Dala-Demokraten.
Någon motsvarande självkritik för tidningens alltmer extrema politiska ståndpunkter på ledarsidan andas dock inte intervjun. När den 44-årige småbarnspappan Tommy Lundén oprovocerat misshandlades till döds utanför Dalademokratens lokalkontor i Ludvika i december förra året av några invandrare så skrev Göran Greider en ledare som ville frikänna den förda invandringspolitiken från ansvar.
Men på nätets alla dånande folkdomstolar har domen redan fallit: Allt är invandringspolitikens fel. I halvt febrigt tillstånd tröskade jag mig igår genom litet av de värsta inläggen och gick sedan och la mig bedrövad. Det finns människor som ur mord och våldsdåd hämtar energi till enbart hat, hat, hat som om de ville hålla en våldsspiral vid liv så länge som möjligt, skrev chefredaktören i en ledare som var kliniskt befriad från medkänsla med mordoffret och hans familj.
Och som för att understryka hur långt Dalademokraten fjärmat sig från sina läsares värderingar så skrev Greider i mars i år en sorts snyftartikel om massmördaren i Toulouse, algeriern Mohammed Mareh.
Bilden av honom kommer framöver att klarna, men redan nu framstår han som ett tragiskt exempel på hur en instabil människa slits sönder av sin tid: Han hatade militären för kriget mot talibanerna och han hatade Israel för vad den israeliska militären utsatt palestinierna för.
Mohammed Mareh söndersliten av de globala krigen och motsättningarna, men också av det franska samhälle där klassorättvisorna och främlingsfientligheten är starka, skrev Greider i sin kontroversiella ledare.