Journalister bör inte rapportera objektivt om SD, enligt Lena Sundström.

SD-motståndare blir SVT:s nya expert på yttrandefrihet

Publicerad 16 november 2015 kl 10.57

Inrikes. Lena Sundström har ägnat en stor del av sin journalistiska karriär åt att bekämpa Sverigedemokraterna och andra invandringskritiker. Nu värvas hon av statliga SVT för att göra en "programserie om yttrandefriheten i världen", enligt ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Serien ska sändas 2016 och är enligt SVT:s pressmeddelande en del av den statliga mediejättens "stora samhällssatsningar", tillsammans med "Absolut svensk" med den vänsterorienterade invandrarkomikern Soran Ismail.

– Det var omöjligt att säga nej till en sådan här möjlighet. Att få jobba med stora samhällsfrågor på lång sikt, på mitt sätt, men också som en del av en stor samhällsredaktion, säger Lena Sundström.

Sundström har tidigare skrivit för band annat Metro, Dagens Arbete, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Hon har också skrivit flera böcker, bland dem ”Världens lyckligaste folk: en bok om Danmark” (2009) som går ut på att ur ett vänsterperspektiv försöka förstå varför många danskar är kritiska till massiv invandring från tredje världen.

Under sin karriär har Lena Sundström ägnat stor möda åt att försöka bekämpa SD. På ett seminarium år 2011 uppmanade hon rakt av andra journalister att inte rapportera konsekvensneutralt, det vill säga objektivt, om just det riksdagspartiet.

– Det är bättre att vara tydlig med att SD inte står för demokratiska värderingar och att jag anser att det ligger i mitt uppdrag att vara demokratisk. Jag är alltså inte konsekvensneutral när det gäller mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och Sverigedemokraterna, sade hon.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Media: Ryskt fartyg kan ha gått på grund med flit

"Det troligaste är att det här är ett led i ett hybridkrig". Men Kustbevakningen har svårt att köpa Aftonbladets senaste ryssteori.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Inrikes

Åkesson kräver att Baudin (S) avgår omedelbart

Lanserar kampanj mot S partisekreterare.. Tobias Baudin har själv sagt att han ansvarar för omstridda lotteriverksamheten.0 

SD kräver att S kompenserar lurade

"Bör be de drabbade om ursäkt".. Nu kräver SD att S betalar ut ekonomisk kompensation till alla som drabbats av partiets "tvivelaktiga metoder".0 

Robotklippare lemlästar igelkottar vid nattkörning

Rödlistade arten hotas av tystare gräsklippare.. Naturskyddsföreningen startar kampanj mot klippning på natten.0 

Vetenskap

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0