Den grekiska ekonomin har redan drabbats kraftigt de senaste åren och krympt omkring 25 procent på sex år. Om Grekland till följd av morgondagens valresultat tvingas lämna euron kan det raset fortsätta ytterligare, skriver AP.
– På kort sikt, vilket i praktiken skulle vara i några år, skulle den processen bli väldigt rörig, varnar Zsolt Darvas vid den belgiska tankesmedjan Bruegel som anses vara en av världens främsta inom ekonomi.
Om Grekland lämnar euron skulle det inleda en bankkollaps som omöjliggör normal handel, Greklands nya valuta skulle rasa vilket i sin tur innebär att de lån landet tagit i euro blir ännu svårare att betala tillbaka.
Grekiska företag som är skyldiga utlandet pengar skulle inte kunna betala, många företag hade tvingats gå i konkurs. Därmed skulle skatteintäkterna minska ytterligare och regeringen tvingas till betydligt kraftigare nedskärningar än dem som eurozonens finansministrar föreslår.
Saker som energi och läkemedel importeras av Grekland så sådana grundläggande saker skulle stiga kraftigt i pris. Det finns experter som till och med tror att Grekland skulle kunna komma att bli i behov av humanitärt bistånd.
Andra experter är inte fullt så pessimistiska och funderar över om Grekland kanske skulle kunna gynnas av att lämna euron och återgå till en lägre värderad valuta. Problemet för Greklands del är att man inte har någon exportindustri att tala om, något som annars brukar gynnas av en svag valuta. Oliver och turism räcker inte, menar man.
Det talas även om vilka effekter det skulle få på euron om Grekland tvingades lämna valutan bakom sig. Grekland är skyldiga ECB ofattbara 1.100 miljarder euro – lån som man är ännu mindre benägna att betala tillbaka om man lämnar euron och har en vänsterregering som vill fortsätta spendera pengar som man inte har.
Premiärminister Alexis Tsipras har dock gett signaler om att han kommer att avgå om grekerna inte röstar nej i morgondagens omröstning. Därmed hotar regeringskris i ett land som redan är hårt ansatt.