Foto: Baltic Development Forum/Creative Commons

Fortsatt svenskt krig i Afghanistan efter 2014

Publicerad 22 maj 2012 kl 01.11

Inrikes.Statsminister Fredrik Reinfeldt höll i måndags kväll ett tal på NATO-mötet i Chicago. Bland annat sa han att "vi kan bidra med 200 personer till de afghanska säkerhetsstyrkorna" och att Afghanistan kommer att bli Sveriges största mottagare av bistånd.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan tidigare har det varit sagt att ISAF, den NATO-ledda ockupationsstyrkan i Afghanistan, skulle dra sig tillbaka från landet 2014. Dock i början av maj gick först USA ut med att styrkor skulle stanna i landet till 2024. Sedan gick också Storbritannien ut med att de inte avsåg dra tillbaka ockupationsstyrkorna annat än delvis.

Ej heller Sverige drar tillbaka styrkorna
I måndags kväll meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att 200 "personer" kan komma att stanna i Afghanistan för att "utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna", skriver Svenska Dagbladet. Det blir alltså troligen inget svenskt tillbakadragande av ockupationsstyrkorna från Afghanistan annat än delvis.

USA och Storbritannien har meddelat att styrkorna som blir kvar i Afghanistan efter det delvisa tillbakadragandet främst ska träna afghanska armén, men styrkorna ska också användas till att kriga mot milisförband.

Statsminister Reinfeldt poängterar att svenskt deltagande i olika NATO-operationer ger regeringen "inflytande". Reinfeldt nämner det svenskunderstödda anfallskriget mot Libyen och talar om fler liknande operationer i framtiden.

– Sveriges deltagande med Gripen-plan i Libyen-insatsen har ju rönt mycket stor uppskattning, sa Reinfeldt.

Samarbetet med NATO fördjupas
Utrikesminister Carl Bildt säger att Sverige tagit ett kliv närmare NATO efter måndagens möte. Sverige har gått med i ett nytt "samarbetsforum" för länder som inte är med i NATO men som medverkar i olika så kallade internationella insatser.

– Det är ingen tvekan om att det är förbättrade möjligheter för svenskt inflytande i operationer som vi deltar i. Det nya formatet innebär att Sverige kommer närmare beslutsprocessen och planeringen i Nato, säger Carl Bildt till Sveriges Radio.

Utöver militärt samarbete meddelar regeringen att biståndet till Afghanistan ska ökas och uppgår idag till 1 miljard kronor per år.

– Afghanistan kommer att bli vårt enskilt största biståndsland efter 2014, sa Fredrik Reinfeldt.

Långvarigt krig
Kriget i Afghanistan har pågått i 11 år. Av de ungefär 100 000 utländska soldaterna i ockupationsstyrkorna är största delen amerikaner. Den svenska styrkan är runt 500 soldater.

Anfallen mot de utländska trupperna har stadigt trappats upp genom åren och säkerhetsläget har försämrats. Hittills har 2900 utländska soldater dött i kriget varav 5 svenskar. Runt 23 000 ISAF-soldater har skadats.

FN-organet UNAMA uppskattar att tiotusentals civila afghaner dött till följd av striderna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen: Medborgarskap efter åtta år istället för fem

Ska bli som i Tyskland. Utredning om medborgarskap presenteras till slut. 0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0