Francis Fukuyama.

Neokonservativ ikon får fint pris i Uppsala

Publicerad 8 maj 2015 kl 20.38

Vetenskap. Författaren och statsvetaren Francis Fukuyama blir 2015 års mottagare av det prestigefyllda Skytteanska priset i statskunskap, som delas ut av Uppsala universitet. Den 62-årige akademikern är framför allt känd för sina felaktiga teorier och sitt stöd för amerikanska krig i Mellanöstern.

Dela artikeln

© Pressbild/Martin Cejie

Li Bennich-Björkman, professor skytteana vid Uppsala universitet, ligger bakom utnämningen.

Francis Fukuyama, som är knuten till Stanford-universitetet i USA, har gjort sig ett namn som den högprofilerade statsvetare som år 1992 förutspådde ett "historiens slut". I sin bok The End of History and the Last Man förde han fram tesen att den "liberala demokratin" i och med kalla krigets slut hade besegrat allt motstånd och nu framstod som den slutgiltiga och enda formen av mänskligt styrelseskick.

Han kom senare att engagera sig för att se till att den prognosen skulle nås så snabbt som möjligt. Fukuyama var bland annat en av nyckelpersonerna inom den neokonservativa tankesmedjan Project for the New American Century (PNAC), som förespråkade att USA skulle starta krig mot länder som Irak och sedan införa "liberal demokrati" efter amerikansk modell. Ett program som blev officiell politik under George W. Bushs tid som president.

Nu tilldelas Fukuyama Skytteanska priset av statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Enligt motiveringen har han med "hisnande beläsenhet, skärpa och djärvhet kastat nytt ljus över framväxten av den moderna politiska ordningen". Priset gäller framför allt 62-åringens senaste två böcker om de mänskliga civilisationerna.

– I en tour de force som saknar modernt motstycke analyserar Fukuyama i två volymer människans strävan efter politisk organisation, med andra ord en organisation som kan säkra flockens överlevnad både fysiskt och materiellt, säger Li Bennich-Björkman, skytteansk professor och ordförande i priskommittén, i ett pressmeddelande.

Skytteanska priset är ett av de största och mest prestigefyllda prisen som man kan få som statsvetare. Prissumman på 500.000 kronor delas ut av Skytteanska stiftelsen vid Uppsala universitet till den som gjort det "mest värdefulla bidraget till statskunskapen". Prisutdelningen sker vid en ceremoni i Uppsala den 3 oktober i år.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0