Foto: webbstjärnan.se

Utomnordiska elever presterar allt sämre i skolan

Publicerad 3 maj 2012 kl 15.15

Inrikes.En ny undersökning om den svenska skolan som Lärarnas Riksförbund låtit SCB göra visar på dramatiska och ökande skillnader mellan elever födda i Norden och invandrade elever. ”Sammanfattningsvis går det att konstatera att skolan inte lyckas kompensera för utländsk bakgrund”, kommenterar SCB resultaten.

Gilla artikeln på Facebook

Kunskapsklyftorna ökar i den svenska skolan skriver idag Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund på DN Debatt.

Den avreglering som präglat svensk skola sedan 1990-talets början har inte gynnat eleverna eller samhället i stort. Även de duktigaste eleverna presterar sämre, visar rapporten.

Framförallt är det skillnaden mellan elever med rötterna i något av de nordiska länderna och invandrarelever som ökar. Svenska barn presterar i genomsnitt 31 procent bättre än utomnordiska invandrare, en ökning sedan 1999 med 17 procent. Emellertid är det när man tittar på de mest svagpresterande eleverna som skillnaderna blir dramatiska.

Om vi studerar resultaten för den tiondel utomnordiska elever som klarar sig sämst och jämför med motsvarande grupp bland nordiskfödda elever så visar undersökningen en skillnad på förbluffande 650 procent till den nordiska gruppens fördel, eller 20 meritvärdespoäng som högst i den ena gruppen mot högst 150 meritvärdespoäng för den andra gruppen.

När man läser de här siffrorna måste man ha i åtanke att en del av eleverna, förmodligen de svagaste i den utomnordiska gruppen vistats endast kort tid i Sverige och frågan är väl snarast varför dessa överhuvudtaget befinner sig i en normal skolklass.

Men lika lätt kan man inte förklara skillnaden mellan de mest svagpresterande ”svenska” eleverna och motsvarande grupp av andra generationens invandrare, alltså elever födda i Sverige men där båda föräldrarna har utomnordisk bakgrund. Här visar undersökningen en skillnad på 40 procent i svensk favör.

Lärarnas riksförbund föreslår nu en rad åtgärder för att komma tillrätta med de här problemen, bl.a. ökad statlig styrning och utvidgad hjälp till nyanlända invandrarelever. Att bromsa invandringen ingår dock inte bland förslagen. Det tycks däremot vara ett spår som Hans Bergström är inne på i sin ledarkolumn i samma tidning.

– Problemen med den omfattande flyktinginvandringen från ett land som Somalia, med närmast permanent arbetslöshet som följd, får inte diskuteras – annat än definierat som brister i ”integrationspolitiken” här hemma, dundrar den f.d. chefredaktören för DN och flitige debattören i skolfrågor.

Forskare vid Uppsala universitet har visat att om man korrigerar för det lägre IQ:t hos barn från utvecklingsländer, så presterar dessa i nivå med svenska barn i samma samhällsklass. Det väcker frågor om hur elevprestationerna hos utländska elever bäst ska förbättras.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Inrikes

Vatten och extrema vindar hittade på exoplanet

Använde svenskbyggt instrument.. Forskarna ska undersöka förutsättningar för liv.0 

Regeringens senaste storsatsning på "HBTQI"

Lanserar omfattande handlingsplan.. FOI ska kartlägga "hbtqi-fientlighet i digitala miljöer".0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0