Naturkatastrofer kan få växtriket att blomstra

Publicerad 17 februari 2015 kl 08.28

Vetenskap. Minst fem stora naturkatastrofer har i grunden förändrat livets historia på jorden. Men de dramatiska händelserna har samtidigt varit förutsättningar för det liv som finns på jorden idag – och allra bäst har växterna klarat omvälvningarna. Det visar en ny studie som bygger på forskning av mer än 20.000 växtfossil.

Dela artikeln

I över 400 miljoner år har växter spelat en väsentlig roll i nästan alla landmiljöer på jordklotet. Under samma tid har jorden drabbats av dramatiska händelser som utrotat både djur- och växtarter och som kraftigt påverkat jordens ekosystem och biologiska mångfald.

Resultaten från en ny studie, som genomförts av forskare vid Göteborgs universitet, visar att naturkatastroferna drabbat växter mindre än djur. Det tyder på att växter i allmänhet har varit särskilt bra på att överleva och återhämta sig igenom tuffa perioder.

− I växtriket kan händelser som leder till massutdöende av arter samtidigt innebära en möjlighet till ny biologisk mångfald, säger studiens huvudförfattare Daniele Silvestro.

Mest slående var detta när en asteroid för cirka 66 miljoner år sedan slog ner utanför den mexikanska kusten och orsakade en enorm förödelse. Händelsen hade stor inverkan på livsmiljöerna på land och ledde till utrotning av alla dinosaurier utom fåglar – men överraskande nog hade händelsen bara begränsad effekt på växtmångfalden.

Några viktiga växtgrupper, till exempel ormbunkar och nakenfröiga växter som tallar och granar, förlorade en stor del av sin mångfald. Men istället fick blommande växter (angiospermer) ett uppsving och ökade kraftigt sin mångfald. Så asteroidnedslaget verkar ha bidragit till att blommande växter idag dominerar dagens globala mångfald framför alla andra växtgrupper.

− Naturkatastrofer betraktas ofta som en dålig sak, men de har varit avgörande för att förändra världen till hur vi känner den idag. Utan asteroidnedslaget är det troligt att dinosaurierna fortfarande skulle jaga runt på jorden, däggdjuren skulle varit små och gömt sig i grottor, och människor skulle aldrig ha utvecklats, säger Alexandre Antonelli, som lett forskningsstudien, i ett pressmeddelande.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0