FÅR RÄTT: Karsten Kaltoft valde att stämma sin arbetsgivare istället för att banta. Nu får han rätt.

EU-domstolen förbjuder diskriminering av feta

Publicerad 5 januari 2015 kl 02.21

EU. Nu skärper EU-domstolen sin praxis och slår fast att även feta är en utsatt grupp – som inte får väljas bort vid anställningar även om de på grund av sin fetma inte klarar jobbet. Detta sedan en överviktig dansk stämt sin arbetsgivare.

Dela artikeln

Det är EU-domstolen i Luxemburg som har kommit fram till att det är arbetsgivarens ansvar när den anställde äter fler kalorier än vad vederbörande gör av med. I en ny dom slår man fast att mumsandet är en "funktionsnedsättning" och att personer med dålig karaktär har rätt att utkräva ersättning för "diskriminering".

Processen inleddes när den danske tjockisen Karsten Kaltoft inte kunde jobba som dagispedagog och därför blev uppsagd. Enligt Daily Mail kunde Kaltoft – som väger 160 kilo – inte utföra enkla arbetsuppgifter som till exempel knyta skor, eftersom han fortsatte att äta massiva mängder kaloririk föda.

Istället för att banta valde Kaltoft att stämma sin arbetsgivare, vilket han inte hade någon framgång med. I våras överklagade han till EU-domstolen i Luxemburg och det är där han nu äntligen har vunnit, när domstolen klassificerar hans beteende som "en funktionsnedsättning".

Domen innebära att arbetsgivare i hela EU – inklusive Sverige – kan tvingas erbjuda större kontorsstolar och särskilda parkeringsplatser nära ingången till arbetsplatsen, skriver Daily Mail.

Domstolen är även noga med att betona att fetma "i sig" inte är något fel.

– Fetma i sig är inte ett handikapp, men effekterna av det kan bli det, säger Paul Callaghan, chef för arbetsrätt på advokatbyrån Taylor Wessing LLP i London, till Washington Post och fortsätter:

– Anställda som exempelvis är dubbelt utsatta eftersom de både är deprimerade och har diabetes – i synnerhet om detta beror på deras storlek – kommer att åtnjuta skydd under EU:s lagstiftning och kan inte nekas anställning på grund av vikt.

Tidigare lagstiftning mot så kallad diskriminering har i huvudsak handlat om att undanröja skillnader mellan medfödda egenskaper hos människan. Detta eftersom den moderna socialliberala uppfattningen utgår från föreställningen om att alla människor är likadana och att alla skillnader är en social konstruktion. Men nu går man alltså ett steg längre och förbjuder "diskriminering" av beteenden som individen själv har orsakat – och enkelt kan ändra på.

"Begreppet funktionshinder ska inte bara tolkas som att det är omöjligt att utöva en viss yrkesverksamhet, utan också att det kan vara ett hinder vid utövandet av en sådan verksamhet", skriver domstolen i sin dom.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0