Söndagens strider på Gazaremsan, mellan den israeliska krigsmakten och Hamas, uppges ha varit intensiva och flera israeliska soldater dödades under stridigheterna. 25 israeliska soldater ska ha dödats enligt samma tidning. Dessutom har två civila israeler dödats i samband med raketbeskjutning från Gazaremsan.
Under måndagen steg antalet palestinska dödsoffer till 508, varav de flesta uppges vara civila. Bland annat träffades ett sjukhus i Gaza av artillerield under måndagen; minst fem palestinier omkom i samband med det.
Den amerikanske presidenten Barack Obama, som så sent som i ett tal i fredags gav Israel sitt stöd, har under helgen ändrat tonläge och kräver nu omedelbar eldupphör. Den amerikanske statssekreteraren John Kerry flögs i all hast till Israel under måndagen för att försöka medla i konflikten.
The room in Aqsa hospital that was hit by an Israeli strike earlier today pic.twitter.com/eAeZ63VNSy
— Nick Schifrin (@nickschifrin) July 21, 2014
Kritiken mot den israeliska regeringens Gazaoffensiv växer även internt i landet. Tidningen Haaretz menade under måndagen att insatsen i Gaza snart kan liknas vid ett krig, en term som sällan används i Israel i samband med landets militära insatser i Gaza, Västbanken eller södra Libanon.
Från politiskt håll hörs samtidigt andra tongångar. Den israeliske parlamentsledamoten och Knessets vice talman, Moshe Feiglin, efterlyste under förra veckan en etnisk rensning av Gazaremsan. Utspelet gjordes i en ledarartikel som Feiglin skrev för den "nysionistiska" mediekanalen Arutz Sheva.
"Gaza är en del av vårt Land och vi kommer att förbli där för alltid. En evig befrielse av delar av vårt land är det enda som rättfärdigar att vi riskerar våra soldaters liv i kampen om att erövra mark. Efter att terrorn från Gaza eliminerats kommer den att bli en del av det självständiga Israel och befolkas av judar", skrev han bland annat i sin artikel.
Även synen på utländska mediebolag som skildrar stridigheterna i Gaza är ansträngd. Den israeliske utrikesministern flaggade för att försöka förhindra det Qatar-baserade mediebolaget Al Jazeeras journalister från att verka på Gazaremsan. Al Jazeera har kontinuerligt under konflikten skildrat händelser som många gånger framställer Israel i dålig dager; bland annat beskjutningen av ett sjukhus i Gaza idag på dagen.