Striden om Nagorno-Karabakh

Nato vill att Turkiet löser väpnad konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan

Publicerad 7 oktober 2020 kl 09.46

Utrikes. Nato vill att Azerbajdzjan-allierade Nato-medlemmen Turkiet löser den pågående väpnade konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan i Nagorno-Karabakh. Det meddelade den USA-ledda militäralliansen vid en pressträff tidigare i veckan.

Dela artikeln

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg var vid pressträffen flankerad av Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.

– Turkiet är en högt värderad allierad, sade Stoltenberg.

– Vi är djupt oroade över de eskalerande fientligheterna. Alla sidor måste omedelbart sluta kriga och hitta en väg framåt till en fredlig lösning. Jag förväntar mig att Turkiet använder sitt betydande inflytande för att lugna ned spänningarna.

Turkiet och Azerbajdzjan är nära allierade. Båda länderna befolkas av turkiska folk, och den förre azerbajdzjanske presidenten Heydar Aliyev brukade beskriva de båda ländernas relation som "en nation, två stater". Både Turkiet och Azerbajdzjan är muslimska länder, men i Turkiet är de flesta sunnimuslimer, i Azerbajdzjan shiamuslimer. Armenien är ett kristet land.

Att få Nato:s välsignelse att agera i den pågående konflikten är precis vad Turkiet hoppats på. Çavuşoğlu anklagade vid pressträffen Armenien för attacker mot civila och för att begå krigsbrott.

– Det är ingenting nytt, sade han anklagande.

Nagorno-Karabakh är en omtvistad bergsregion som ligger i Azerbajdzjan, men vars befolkning till övervägande del består av armenier. Regionen styrs de facto av Republiken Artsach, som inte är internationellt erkänd och som backas upp av Armenien. De båda länderna har tidigare krigat om kontroll över Nagorno-Karabakh och Azerbajdzjan har bland annat genomfört pogromer, etnisk rensning och massmord riktade mot armenier i landet.

Medan Azerbajdzjan nu ser ut att få stöd från Nato, är Armenien istället nära militärt allierat med Ryssland. Ryssland betraktas i Armenien som en beskyddare av de kristna trosutövarna i regionen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Dagerlind om Samnytt-domen: Ett justitiemord

Djurplågare Åberg vinner i högsta instans. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i målet mellan Näthatsgranskaren och Samnytt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0