Det var i början av sommaren som förfalskade enkronor började dyka upp runt om i landet med ett illvilligt meddelande om kungen ingraverat. De falska mynten skapade ett stort medieuppbåd och meddelandet har återgetts över tvåhundra gånger i tryckt press.
Ett antal utvalda journalister bjöds på en tillställning under onsdagseftermiddagen på den skattefinansierade konstmässan "Supermarket" i Stockholms kulturhus, där myntskaparen skulle träda fram.
- Hen ringde och erbjöd oss detta. För oss är det en fantastisk möjlighet att nå ut och dra ny publik till konsten, sa Andreas Ribbung på Supermarket rapporterar TT.
Myntets skapare visade sig vara reklamarbetaren Karl Fredrik Mattsson. Han avslöjade att saken var en bluff och att det aldrig varit några förfalskade kronor i omlopp.
Istället meddelade han att han tagit hjälp av ett antal personer, bland annat sin egen mor, som fick till uppgift att ringa till tidningar och påstå "att de hittat ett märkligt mynt".
- Det var en ren slump att jag hittade det. Jag hällde ut mynten för att se hur många det var och då såg jag det här som blänkte lite extra, ljög modern för TT i början av juni.
Karl Fredrik Mattsson är utbildad socionom och beskriver sig själv som amatörkonstnär. Han har bland annat jobbat för Amnesty och utfört en del frilansuppdrag. Myntet och mediauppbådet ser han som "konst".
- På frågan om "varför" som många av förståeliga skäl ställer så har jag valt att svara att jag tänker inte berätta varför. Jag tycker inte det ligger i mitt uppdrag som amatörkonstnär att förklara konst för någon, säger Mattsson rapporterar SvD.
Under tillställningen för journalisterna visades en film "Kungaexperimentet" som Mattsson senare hoppas göra tillgänglig för allmänheten.
Mattsson skulle kunna ha gjort sig skyldig till förtal, vilket i det här fallet skulle gå under rubriceringen förgripelse mot konungen, men han är inte orolig. Istället är han stolt över att hans nidbild av kungen fått sådan spridning.
- Det känns som att jag har lyckats med att göra det här begreppet folkligt, säger han och menar att inskriptionen på myntet "är numera en riksangelägenhet som mening."