Tidöbluffen

Migrationsverket: Skärpta krav för invandrare gör knappt någon skillnad alls

Publicerad 5 februari 2024 kl 12.11

Inrikes. Antalet beviljade arbetstillstånd för invandrare väntas i år bli nästan exakt lika många som förra året – trots den SD-stödda regeringens omtalade skärpning av försörjningskravet.

Dela artikeln

Statsminister Ulf Kristersson (M) har vid upprepade tillfällen utlovat ett "paradigmskifte" i migrationspolitiken.

Men under förra året beviljades över 100.000 nya uppehållstillstånd – på samma nivå som under tidigare regeringar.

Invandringen består nu till står del av "arbetskraftsinvandrare" från tredje världen, medan antalet asylsökare har minskat.

Sverigedemokraterna och andra Tidöpartier har pekat på det nya försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare som något som ska få ner inflödet. Denna nya regel gäller från och med den 1 november 2023 och innebär att försörjningskravet höjs från 13.000 kronor till 27.360 kronor, vilket är 80 procent av medianlönen.

Men idag släppte Migrationsverket en ny prognos där det framgår att antalet "arbetskraftsinvandrare" väntas ligga kvar på samma nivå även under 2024.

Antalet förstagångansökningar om arbetstillstånd i Sverige var på 47.000 förra året. I år beräknas antalet hamna på 45.000 – en minskning på endast drygt fyra procent.

Även när det gäller flyktingar från Ukraina sänker Migrationsverket dock huvudscenariot för 2024. Bedömningen är nu att cirka 8.000 nya skyddssökande ukrainare kommer till Sverige i år, vilket är 2.000 färre än i oktoberprognosen. Det kan jämföras med cirka 11.400 personer förra året.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.