Tidöregeringen lyfter ofta fram att att asylinvandringen minskar – men den totala invandringen hålls ändå uppe på cirka 100.000 nya uppehållstillstånd om året.
Orsaken? En kraftigt ökad anhöriginvandring. Samtidigt har asylinvandringen i själva verket minskat stadigt de senaste nio åren – efter att de S-ledda regeringarna skärpt reglerna.
Enligt Fokus har antalet beviljade anknytningsärenden ökat med nästan 20 procent sedan regeringsskiftet, och nu ligger det på en stabil nivå runt 25.000 per år.
Det rör sig i huvudsak om personer från Mellanöstern, Afrika och Afghanistan och "inget tyder på en avmattning", konstaterar Fokus.
"Innan mandatperioden är över kan vi därför räkna med ett nytt Södertälje i folkmängd räknat av anhöriga från tidigare stora asylländer som Syrien, Afghanistan och från Nordafrika", skriver tidningens reporter Henrik Sjögren.
I Tyskland och Österrike ser utvecklingen helt annorlunda ut. Där har partier från både höger och vänster nu kommit överens om att tillfälligt stoppa anhöriginvandringen.
I Berlin har CDU och SPD enats om ett stopp för familjeåterförening.
Och nu är ett liknande regeringsbeslut om att stoppa anhöriginvandringen nära förestående även i Österrike, rapporterar Die Presse. Lagen förväntas röstas igenom i april och träda i kraft i mitten av maj. Den ska gälla fram till september 2026 och motiveras av regeringen med att landets integrationskapacitet är överbelastad.
Som grund för beslutet hänvisas till "nödklausulen" i EU-rätten. Enligt integrationsminister Claudia Plakolm är "gränsen för våra system nådd". Hon konstaterar att varje ytterligare familjeåterförening leder till ökad segregation och bildande av parallellsamhällen.