Under hösten har rekordmånga invandrare från tredje världen sökt asyl i Sverige. Men de senaste tre veckorna har antalet minskat och de senaste sju dagarna registrerades "bara" cirka 6.100 asylsökare.
– Vi bedömer det som sannolikt att antalet kommer att fortsätta sjunka den närmaste tiden, jämfört med höstens höga siffror, säger Anders Westerlund, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.
Det är många faktorer som påverkar antalet asylsökare, men Westerlund bedömer att huvudorsaken till nedgången i Sverige är att färre tar sig till EU, dels till följd av sämre väder på Medelhavet och dels till följd av hårdare gränskontroller på Balkan.
– Antalet som tar sig med båt till de grekiska öarna har minskat drastiskt de senaste veckorna.
Huruvida regeringens beslut om gränskontroller och de senaste förslagen om skärpt asylpolitik också har påverkat inflödet är oklart.
– Det är svårt att bedöma vilken eventuell effekt gränskontrollerna haft på antalet asylsökande. De har däremot sannolikt haft påverkan på Sverige som transitland, eftersom det nu blivit svårare att passera Sverige.
– När det gäller regeringens förslag är det för tidigt att säga något om detta. Det beror också på hur andra EU-länder agerar.
Anders Westerlund framhåller att det är svårt att bedöma hur länge nedgången varar, men att det historiskt sett brukar komma färre asylsökande under vintern.
En faktor som kan påverka antalet som söker asyl i Sverige på längre sikt är EU:s överenskommelse med Turkiet som aviserades i helgen. Den innefattar bland annat att Turkiet ska ha hårdare gränsbevakning och skapa bättre förutsättningar för invandrare som tagit sig dit.
– Eventuella effekter av överenskommelsen kommer att kunna ses först under nästa år. Avgörande är hur man från turkiskt håll omsätter aktionsplanen i handling, säger Anders Westerlund i ett pressmeddelande.
Hittills i år har det kommit cirka 148.000 asylsökare till Sverige, och Migrationsverket bedömer att antalet för hela 2015 kommer att landa inom prognosintervallet 140.000 till 190.000.