Likt andra politikerkollegor pekade Sveriges utrikesminister Margot Wallström ut nationalister som Europas fiender.
– Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet. Nationalister och extremister utmanar politiska system över vår kontinent, över världen, sade hon i riksdagen på onsdagen.
– Vi som har framtidstro behöver nu samla oss för att bekämpa otryggheten. I en föränderlig omvärld är vår uppgift att föra en utrikespolitik som skapar trygghet i Sverige och runtom oss. För att möta utvecklingen startar vi nu en offensiv för demokratin. Vi vill göra detta gemensamt med riksdagen, och ska verka för att fler länder ansluter.
Denna så kallade demokratioffensiv ska märkas i all svensk utrikespolitik, enligt utrikesministern.
– Det handlar om att ge stöd och näring överallt där demokratin kan växa och vara kritiska när den utarmas. Vi ska öka vårt demokratibistånd och stå upp för demokratins försvarare och institutioner. Vi behöver engagera fler unga i debatten om demokratin som den bästa samhällslösningen.
Hon riktade sig också mot de länder i EU som har en avvikande uppfattning om vad demokrati är och hur ett land ska styras.
– Vi ska ställa krav på att demokratin och rättsstatens principer respekteras av samtliga EU:s medlemsstater, förklarade hon.
Hon anser sig också stå upp för "minoriteter", yttrandefrihet och det fria ordet. Och feminismen ska spridas med "full kraft världen över".
– Fullt fungerande demokrati är omöjligt utan de mänskliga rättigheterna och Sverige har ett avgörande ansvar för att främja dessa, fortsatte Wallström. På många håll i världen sker förföljelser av religiösa minoriteter, det är oacceptabelt. Vi protesterar när yttrandefriheten begränsas, när journalister tystas och när försvarare av mänskliga rättigheter och hbtq-personer förföljs.
– En viktig del av vår demokratioffensiv är ett fortsatt arbete för att kvinnor ska åtnjuta samma rättigheter, resurser och representation som män. Regeringen fortsätter att driva en feministisk utrikespolitik – med full kraft världen över. Vi ser hur allt fler länder inspireras och tar efter, påpekade Margot Wallström.