I veckan släppte Sveriges kommuner och landsting (SKL) en rapport som konstaterar att en ekonomisk kris kommer drabba landets kommuner när de tar över ansvaret för att försörja de hundratusentals invandrare från tredje världen som regeringen släppt in i Sverige de senaste åren.
Hundratals nya skolor, gruppbostäder och idrottsanläggningar behöver byggas samt kollektivtrafik och annan kommunal service rustas upp eftersom invandringen och allt fler äldre människor gör att befolkningen i Sverige ökar kraftigt.
"Kostnaderna har ökat unikt mycket under de senaste två åren, främst 2016, beroende på flyktingsituationen", skriver SKL i den aktuella rapporten men konstaterar att det än så länge inte märkts så mycket hos kommunerna på grund av statens "flyktingmiljarder".
Staten håller successivt på att fasa ut de mångmiljardbidrag som idag betalas ut till kommunerna för att försörja invandrarna. Totalt kommer 40 miljarder kronor saknas i kommunernas budgetar fram till 2020, om inget drastiskt görs, skriver SKL i sin rapport.
– Den demografiska utvecklingen, med fler barn och äldre, innebär att behovet av kommunsektorns verksamheter förväntas öka betydligt snabbare än vad skatteunderlaget gör, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
Nu medger även finansminister Magdalena Andersson (S) att det är "helt uppenbart att vi har stora problem", skriver Dagens Juridik på fredagen.
Enligt Andersson behövs nybyggen och mer personal. Och några större skattesänkningar kan det inte bli om problemet ska kunna lösas.
Denna slutsats stämmer överens med SKL:s rapport.
"De demografiska behoven trycker däremot på och sannolikt väntar såväl skattehöjningar som tuffa prioriteringar", skriver SKL.
Dessutom förväntas den svenska konjunkturen vända nedåt nästa år för att därefter förvärras.
Var pengarna ska komma ifrån är oklart, skriver Dagens Juridik, men Riksrevisionen har föreslagit en höjning av kommunalskatten med i genomsnitt två procentenheter alternativt att statsbidragen till kommunerna höjs med 50 miljarder kronor.