Möjligt botemedel för galna ko-sjukan

Publicerad 20 augusti 2015 kl 09.03

Vetenskap. Creutzfeldt Jakobs sjukdom, galna ko-sjukan och scrapie är hjärnsjukdomar som idag saknar bot. Men nu kan forskare med hjälp av en specifik molekyl förhindra skadliga så kallade prioner från att orsaka celldöd i hjärnan, vilket kan bana vägen för ett botemedel.

Dela artikeln

Prioner sprids till hjärnan hos människor och djur genom smittad mat. Det var vad som hände på 1990-talet under utbrottet av galna ko-sjukan. Vid smitta antar kroppseget protein en felaktig form (prioner) och förökar sig. Till slut finns så mycket av den felaktiga strukturen att det bildas små ansamlingar i cellerna, vilket leder till cellernas död.

År 2012 insåg professor Peter Nilsson och hans kollegor på Linköpings universitet och universitet i Zürich att de kanske var någon form av behandling mot prionsjukdomar på spåren. Då kunde de visa att så kallade luminiscenta konjugerade polymerer (LCP) stabiliserade prioner i vävnadssnitt från mushjärnor.

– Vi har haft förhoppningar sedan dess, men det har gått så mycket bättre än vi trodde. Nu har vi lyckats binda de skadliga prionerna och hindra dem från att attackera hjärnceller. Det kan vara första steget mot en effektiv behandling mot prioner, säger Peter Nilsson, professor i organisk kemi vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Forskarna har testat olika blandningar av LCP på möss som infekterats med prioner. Det mest lovande alternativet ökade överlevnaden hos mössen med mer än 80 procent, jämfört med de djur som inte injicerades med LCP. Möss som fick LCP-molekyler innan de blev infekterade överlevde i 140 dagar, medan de som blev injicerade med molekylerna efter infektionstillfället överlevde i 100 dagar. Resultatet har publicerats i Science Translational Medicine.

Vid Linköpings universitet har man tagit fram de skräddarsydda molekyler som har använts i studien.

– Man kan jämföra molekylen med en ryggrad längs med vilken man byter ut olika element för att se vilken effekt det ger. Tidigare har det inte varit möjligt att i detalj styra hur de olika molekylerna ska se ut, det kan vi nu. Med väldigt små förändringar har vi fått väldigt stora effekter, säger Peter Nilsson.

Det finns likheter mellan prionsjukdomar och det som händer i hjärnan vid Alzheimer, Parkinson och ALS. Forskarnas förhoppning är nu att hitta en molekyl som påverkar också dessa sjukdomar, för att i framtiden komma närmre ett botemedel även här.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

100% stöd för tredje världskriget-resolutionen från riksdagens partier

Alla vill möjliggöra anfall mot Moskva. Riksdagspartiernas EU-parlamentariker helt eniga om att det är en bra idé.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0