Lika goda pizzor – trots hälften så mycket fett

Publicerad 26 januari 2015 kl 08.20

Vetenskap. Pizzor behöver inte vara fettdrypande kaloribomber för att smaka gott. I ett EU-projekt har forskare lyckats sänka fetthalten i en pizza med hälften – med bibehållen smakupplevelse. Hemligheten är ett tunt lager av fett på ostens yta i form av en coating.

Dela artikeln

Forskningsprojektet Cheesecoat startade i slutet av 2011 som ett led i ett nytt EU-direktiv där man bestämt att andelen mättat fett och transfetter i ostprodukter ska minskas. Tanken är att det ska bidra till hälsosammare matvanor bland européer.

Inom ramen för projektet har man utvecklat ost med mycket låg fetthalt men med smältegenskaper, textur och smak som ska vara signifikant bättre än de alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag.

Forskarna har utvecklat en teknik där man utgår från mozzarella-ost med låg fukthalt. Det ger bättre smältegenskaper och en struktur som gör osten lättare att riva. Det riktigt fiffiga man har kommit på är hur man kan tillsätta ett tunt lager av fett på ostens yta i form av en coating.

– På så vis underlättas smältningen tack vare att fettet bara finns där det behövs, säger Anna Fureby, teknisk projektledare för Cheesecoat-projektet på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Hon påpekar också att man bara använder mejeriråvaror i coatingen.

Osten är tänkt att användas i första hand för tillverkning av färdigmat. Målgruppen är framför allt industriella osttillverkare och tillverkare av frysta och kylda pizzor och andra ostbaserade maträtter, enligt ett pressmeddelande


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0