Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har deklarerat att EU-valet handlar om en strid mot högerextremismen.
Han har bland annat utmålat Moderaterna och Kristdemokraterna som "högerextrema" kopior, för att de ska ha velat ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna.
Samtidigt fördömer Löfvenregeringen Ungern för att landet "öppet utpekat vissa civila organisationer som utländska agenter finansierade av finansmannen och filantropen George Soros".
Problemet är bara att socialdemokratiska partier ute i Europa själva samarbetar med så kallade högerpopulister, och även uttalat sig minst sagt negativt om George Soros. Men detta vänstersamarbete är knappast något som Stefan Löfven lyfter fram i sin kamp mot "högerextremismen", som hela EU-valet enligt honom handlar om. I stället läggs skulden på högern.
I SvD-artikeln påpekas det att Socialdemokraterna i österrikiska Burgenland har samarbetat med invandringskritiska FPÖ och att Socialdemokraterna i Danmark gör utspel ihop med Dansk Folkeparti.
Danska Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti samverkar numera i flera kommuner och har rentav, enligt de danska socialdemokraternas egen utsago, ett "mycket gott och tillitsfullt samarbete".
Det framhävs också att Socialdemokraternas partiledare i Rumänien, Liviu Dragnea, anklagat den judiska finansmannen George Soros för att "finansiera ondska" i landet, något Haaretz skrev om 2017.
SvD ställer sig därför frågan om svenska socialdemokrater i stället borde vara självkritiska.
På detta svarar Löfven att S i övriga Europa, på svenskt initiativ, har fryst sina relationer till systerpartiet i Rumänien. Om samarbetet i Österrike säger han att det är "fel" att närma sig "högerextrema" oavsett vem man är.
Och om relationen mellan Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti i Danmark svarar statsministern i SvD:
– Jag kan det för dåligt, exakt vad de gör. De sitter ju inte i regering tillsammans, vi får se.
Dessa uppgifter har nu lett till att Stefan Löfven i sociala medier själv anklagas för populism.