Dagens matvanor skiljer sig på många sätt från hur vi åt för femtio år sedan. Råvarorna är till stor del desamma, men maten är mer förädlad när vi köper den och utbudet är bredare. Vi köper också mer mat per person och med ett högre innehåll av energi.
Det visar en ny rapport från Jordbruksverket som beskriver konsumtionen från 1960-talet och fram till idag.
Rapporten visar bland annat att vi har ökat vår konsumtion av kött mellan 1960 och 2013. Vi konsumerar till exempel tretton gånger så mycket fjäderfäkött idag jämfört med 1960. Även konsumtionen av yoghurt, grädde och ost samt frukt och grönsaker har ökat.
Vi konsumerar mindre mängder strösocker, men har ökat konsumtionen av varor där socker ingår, som godis och läsk.
– Vi köper mer mat och maten innehåller mer energi, säger Helena Lööv, en av rapportförfattarna, i en kommentar.
Att matkostnaderna har sjunkit i förhållande till inkomstnivån är troligen en viktig förklaring till utvecklingen. Kött och grönsaker är exempelvis förhållandevis dyra livsmedel som vi under senare decennier har haft råd att köpa mer av. Andra faktorer är en förändrad livsstil, teknikutvecklingen samt att samhället påverkas allt mer av det globala utbudet av mat och matvanor.
Det finns också skillnader i livsmedelskonsumtionen mellan människor i olika regioner. Uteätandet är som störst i storstäderna och förortskommunerna. Här tar också grönsaker och alkohol en större del av matkassan. På landsbygden konsumerar vi däremot mer kött än i städerna, enligt rapporten.