Mellan sommaren 2015 och sommaren 2016 anmäldes 57 fall av sexuella ofredanden i centrala Uppsala. Det är en ökning med över 60 procent jämfört med ett år tidigare. Under samma period var ökningen för personrånen lika stor, skriver polisen på sin hemsida på fredagen.
Ökningen bekräftas också av poliser i yttre tjänst som upplever "ett hårdare klimat och minskad respekt för deras yrkesroll".
– Det är utmaningar vi aldrig tidigare stått inför, säger Daniel Larsson, vid lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.
Narkotikaförsäljningen sker numera öppet i centrala Uppsala och nya tyngre droger är i omlopp, framförallt heroin.
"Det i sin tur leder till ökad brottslighet i form av stölder och rån för att få pengar till missbruket. Till exempel uppger butiker att stora grupper av ungdomar kommer in i lokalen och drar till sig uppmärksamheten samtidigt som stölder sker i andra delar av butiken. Och personerna stannar kvar i de centrala delarna av Uppsala under kvällen där de samlas kring vissa knutpunkter", skriver polisen.
– Anställda upplever en ökad otrygghet när stora grupper av ungdomar står utanför personalutgången när de ska gå hem. Och ordningsvakter vittnar om större problem med ”plankning” och annat ordningsstörande beteende, säger Magnus Sundberg, områdespolis i city.
Polisen skriver uttryckligen att det har vuxit fram "en helt ny gatubild" i Uppsala jämfört med för bara några år sedan.
Rickard Johansson, polisområdeschef, menar att det är en oroande utveckling som polisen tar på stort allvar. Därför kommer man arbeta aktivt för att försöka lösa problemet, säger han.
Polisen i Uppsala har tidigare påpekat att misstänkta gärningsmän ofta är så kallade ensamkommande ungdomar. Redan 2014, när Uppsalapolisens ungdomsrotel gick igenom alla misstänkta i deras pågående utredningar, var en tredjedel ensamkommande. Främst handlar det om narkotikabrott och stölder.
Uppsala har i flera år varit en av de kommuner i landet som tagit emot flest ensamkommande, skriver Upsala Nya Tidning i en artikel förra året. Enligt tidningen finns det ett utbrett problem med droger, kriminalitet och gängbildning bland de ensamkommande ungdomarna. UNT påpekar att polisen fått lägga ner "stora resurser" på att rycka ut och utreda bråk, stölder och rån på framför allt Resecentrum och i city där ensamkommande varit inblandade.
– De allra flesta sköter sig ju, men de som stökar ställer till det rejält. Det vi reagerar på är att de far omkring vind för våg, begår brott och så blir det inget mer med det. Vi får släppa dem efter åklagarbeslut för att de är för unga, och ibland har vi problem att få tag på socialtjänsten i små kommuner, sade Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till UNT i maj 2016.
Även Uppsalabon och riksdagsledamoten Marta Obminska (M) har uttalat sig om kriminaliteten i Uppsala. Hon har också skickat två skriftliga frågor till inrikesminister Anders Ygeman (S) gällande situationen i staden.
– Enligt polisens uppgifter begås de här kriminella handlingarna av ensamkommande ungdomar och marockanska gatubarn. Det sker personrån regelbundet, från tidig kväll till morgon. Dessutom var det en skjutning i helgen. Alla måste börja rikta sina ögon mot Uppsala, så vi kan stoppa och bemästra den här situationen, säger hon till 24Uppsala.se den 2 mars.
Våren 2016 bodde cirka 1 300 ensamkommande i Uppsala, enligt UNT. Det innebär att ungefär var sjätte ungdom i 15-17-årsåldern i staden är en ensamkommande flykting. De allra flesta uppges vara 15-17 år och 90 procent är pojkar, majoriteten från Afghanistan.