– Med ett utträde får vi en möjlighet att stärka vår egen välfärd, behålla de tillgångar vi behöver för att stötta vår egen industri och närproducerade livsmedel, ta vårt ansvar för klimatet liksom frigöra oss från den dokumenterade och omfattande korruptionen inom EU, säger Ulf Ström, sjökapten och ordförande i folkomrosta2021.se, i ett pressmeddelande.
Enligt Ström accentuerades nackdelarna med medlemskapet häromveckan. Då begärde EU att Sverige, i tillägg till en ökande EU-budget, ska stå för ytterligare 120-150 miljarder kronor i ett stimulanspaket. Pengarna ska till stor del delas ut bidrag till företag i framför allt Medelhavsländerna och Östeuropa i syfte att rädda ländernas krisande ekonomier och i slutänden euron.
"Sveriges bidragsåtagande representerar en hisnande summa som våra barn och barnbarn nu kommer att vara tvungna att betala under de närmaste årtiondena", skriver folkomrosta2021.se.
En nyligen presenterad mätning från SCB visar att stödet för Sveriges EU-medlemskap minskar samtidigt som motståndet ökar jämfört med samma period förra året. Det samma gäller anslutningen till eurovalutan som Sverige förbundit sig till att införa genom ratificeringen av Maastrichtfördraget. Enligt en nyligen gjord opinionsundersökning är rekordhöga 68 procent av Sveriges befolkning emot en anslutning.
– Den svenska opinionen för EU-medlemskapet står nu inför en omsvängning. Det borde således ligga i politikernas eget intresse att få verifierat vilket mandat de har från svenska folket. Alternativet är att de kommer att få stå till svars för detta inför de kommande generationer som kommer att få betala för kalaset, säger Ulf Ström.