FN:s migrationsavtal
Sverige kommer skriva under.

Klart: Sverige skriver på FN:s migrationsavtal – påstår det kommer leda till "ekonomisk och social utveckling"

Publicerad 22 november 2018 kl 18.21

Inrikes. Sveriges övergångsregering med Stefan Löfven i spetsen kommer skriva under FN:s globala migrationsavtal i december. Det bekräftar nu regeringen officiellt, kan Fria Tider berätta. Regeringen hävdar att ramverket är viktigt för Sveriges ekonomiska utveckling och att det finns det en "stor potential" i ännu mer invandring till vårt land.

Dela artikeln

Länder som Ungern, Österrike, Polen, Israel och flera andra har dragit sig ur FN:s globala migrationsavtal.

Dessa länder har bland annat varnat för att ramverket hotar den nationella säkerheten, inte gör åtskillnad mellan illegala invandrare och flyktingar och i slutändan kan främja ännu större inflöde av invandrare från tredje världen, även om avtalet inte officiellt är bindande.

Sveriges regering är av en helt annan uppfattning, och menar i stället att initiativet är viktigt och kommer göra invandringen "säker, ordnad och reguljär".

Det skriver Justitiedepartementet i en publicering och bekräftar att regeringen kommer skriva under.

"Migration är internationell till sin natur och innebär både utmaningar och möjligheter. Att hantera migrationens utmaningar och tillvarata dess möjligheter kräver internationellt samarbete. Migrationsramverket syftar till att tillhandahålla den internationella ramen för detta", skriver Sveriges regering och fortsätter sedan:

"Säker, ordnad och reguljär migration utgör en stor potential för ekonomisk och social utveckling, för den enskilda migranten och dennes familj samt för ursprungs- och destinationslandet. Det råder brist på arbetskraft inom flera sektorer på svensk arbetsmarknad."

"De internationella kontaktnät som migration skapar kan även främja ökade investeringar, ökad handel och utveckling i både ursprungs- och mottagarlandet", hävdar man vidare.

Löfvenregeringen försöker också avfärda farhågor om att avtalet kommer förändra den nationella invandringspolitiken, och påpekar att det inte handlar om något rättsligt bindande avtal utan ett "ramverk".

På frågan om den svenska regeringen stödjer antagandet av migrationsramverket, svarar man tveklöst jakande:

"Ja. Syftet med migrationsramverket är att på internationell nivå lägga grunden för bättre tillvaratagande av möjligheter samt stärkt hantering av utmaningar kopplade till internationell migration. Det utgör också en grund för förstärkt samarbete kring migration inom FN. Sverige har genom EU i förhandlingarna aktivt verkat för att förstärka det globala samarbetet mellan ursprungs-, transit- och destinationsländer. Sverige välkomnar den balanserade sluttexten och har för avsikt att ge stöd till migrationsramverket vid högnivåkonferensen i Marrakech i december."

Kritiker till migrationsavtalet har även hävdat att det försöker kriminalisera kritiska diskussioner om invandring. Löfvenregeringen påpekar dock att ramverket kommer tillåta ett "evidensbaserat offentligt samtal".

"Det innebär bland annat att stater, i enlighet med internationell rätt, bör arbeta mot rasism och diskriminering av migranter", förklarar den svenska regeringen.

Migrationsramverket, som väntas bli antaget, ska röstas om vid en konferens i Marrakech i Marocko den 10–11 december. När texten har godkänts kommer den att skickas till FN:s generalförsamling där den formellt antas i form av en kort resolution i december nästa år.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0