Censursugna techbolag försöker blidka Trumps anhängare – får kalla handen

Publicerad 22 februari 2025 kl 14.02

Utrikes. Trots att nätjättar som Facebook och Google har försökt köpa sig inflytande i Vita huset möttes Donald Trumps nya vänner med fortsatt skepsis under den konservativa CPAC-konferensen i veckan. Rådgivaren Mike Davis hånade bland bolagen för att ha betalat för Trumps installationsceremoni.
– Jag tror Zuckerberg donerade en miljon dollar. Vi festade upp den och hade kul, säger Davis till CNN.

Dela artikeln

Av talarna på årets CPAC beskrevs Facebooks grundare Mark Zuckerberg och Google alltjämt som allvarliga hot mot konservativa röster i USA, och alternativa plattformar till både X och YouTube marknadsfördes flitigt i mässhallen, enligt CNN.

Samtidigt har flera av Silicon Valleys mäktigaste namn, inklusive Zuckerberg själv, Amazon-grundaren Jeff Bezos och Apple-chefen Tim Cook, sökt närmare band med Trump i syfte att komma i åtnjutande av olika ekonomiska fördelar.

När Trump väl vunnit valet bidrog deras företag bidrog med miljontals dollar till Trumps installationsceremoni, men det verkar inte ha räckt för att vinna över hans mest lojala anhängare, som pekar på techjättarnas bristande trovärdighet i censur- och yttrandefrihetsfrågor.

Presidenten var fram till nyligen exempelvis blockerad från Facebook.

Den enda techmogulen som undgått kritik är Elon Musk. På CPAC tog han emot hyllningar när han – iförd solglasögon och viftande med en motorsåg han fått av Argentinas president Javier Milei – talade om vikten av att skära i statliga utgifter.

– Man kan göra verklighet av en dröm, men även göra verklighet av en mem, och det är ganska mycket vad som händer nu faktiskt, sade Musk.

Andra och mer censursugna techbolag har försökt blidka Trumps anhängare, men deras insatser möttes av sarkastiska kommentarer.

– Jag vill säga detta till de stora techplattformarna som Google och Facebook: Tack för att ni betalade för Trumps installation, sa den konservativa juridiska rådgivaren Mike Davis till CNN.

– Jag tror Mark Zuckerberg donerade en miljon dollar. Vi festade upp den och hade kul.

Davis underströk dock att sådana bidrag inte skulle räcka för att bolagen ska få fortsätta censurera och missbruka sin dominerande ställning som de fått göra hittills.

– Jag tror inte att han har lyckats köpa sig någon immunitet från vår konkurrenslagstiftning, sa han.

Bland CPAC-deltagarna lever fortfarande ilskan över hur sociala medier tidigare hanterat konservativa röster.

– Facebook kan fara och flyga, sade MAGA-profilen Karli Bonne under evenemanget.

– Jag vill inte ha något att göra med Facebook. Zuckerberg kan kyssa mig i arslet, tillade hon.

Trots att Trump sitter i Vita huset igen är det tydligt att många av hans anhängare fortfarande ser "Big Tech" som en motståndare.

Däremot har Trump själv närmat sig nätjättarna – under hans installationsceremoni stod några av Silicon Valleys mest inflytelserika oligarker närmare honom än vissa av hans familjemedlemmar och höga tjänstemän.

Den konservativa misstron mot teknikjättarna öppnar dörren för alternativa plattformar. Parler, en social mediesajt som tidigare bannlysts av Amazon, Apple och Google efter stormningen av Kapitolium 2021, satsar nu på blockchain-teknik och lovar en användarupplevelse som är fri från manipulation av olika algoritmer.

– Folk kommer inte att lämna de stora plattformarna helt, men man kan fortfarande vara skeptisk, säger Amy Robbins, talesperson för Parler, till CNN.

– Kan vi lita på att Zuckerberg slutar censurera?


Ekonominyheter

Betalsektorns klimatfokus helt onödigt

Har ingen märkbar klimatpåverkan – alls.. Nu visar en ny rapport från Riksbanken hur meningslös sektorns gröna omställning egentligen är.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.