Ekeroths krognatt
Kent Ekeroth.

Kent Ekeroth frias för ringa misshandel

Publicerad 1 december 2017 kl 11.34

Inrikes. Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth friades idag av Svea hovrätt för ringa misshandel. Domstolen anser att åklagaren inte kunnat motbevisa Kent Ekeroths nödvärnsinvändning. Men SD:s partiledning är ändå inte nöjd med honom.

Dela artikeln

Hovrätten river upp tingsrättens dom och friar nu riksdagsmannen Kent Ekeroth för ringa misshandel.

Den 24 november 2016 utdelade Ekeroth ett slag med öppen hand mot en person i kön till nattklubben Solidaritet. Stockholms tingsrätt kom fram till att Kent Ekeroth inte hade rätt till nödvärn och dömde honom för ringa misshandel till dagsböter.

"Svea hovrätt har gjort en annan värdering av bevisningen i målet och funnit att åklagaren inte motbevisat Kent Ekeroths nödvärnsinvändning. Hovrätten har också funnit att det våld som Kent Ekeroth använt inte varit uppenbart oförsvarligt, även om det i och för sig hade varit möjligt för honom att avlägsna sig från platsen", skriver hovrätten.

Svea hovrätt har därför frikänt Kent Ekeroth från åtalet för ringa misshandel och lämnat målsägandens skadeståndsyrkande utan bifall.

Tidigare i augusti släppte Kent Ekeroth en videoanalys av övervakningsfilmen från händelsen vid Solidaritet förra hösten.

Enligt Ekeroth visar filmen att ordningsvaktens vittnesmål omöjligen stämmer överens med verkligheten.

"Med tanke på tingsrättens hantering av fallet, inte minst i ljuset av den övervakningsfilm som bevisar åklagarens tyngsta vittne, ordningsvakten, fel så är det en ren och skär rättsskandal om hovrätten inte tar upp fallet", skrev Kent Ekeroth på sin Facebook.

– Tack alla för gratulationerna!, skriver han i sociala medier efter fredagens besked.

Sverigedemokraterna välkomnar den friande domen, men är ändå kritiska till Ekeroth och vill inte ha kvar honom i riksdagens justitieutskott, som man tidigare uppmanat honom att lämna.

– Frågan om politiskt förtroende är dock frikopplad ifrån den juridiska processen. Även om Hovrätten friar Ekeroth från brott, så konstaterar man samtidigt att han kunde ha undvikit hela situationen genom att bara gå därifrån. Partiledningen anser att detta hade varit ett mer omdömesgillt och förtroendeingivande agerande, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Ekeroth har genom åren gjort ett gott arbete med politikutveckling på det kriminalpolitiska området. I sitt val av livsföring, uppförande och omdöme har Ekeroth dock inte lyckats leva upp till de höga krav som partiet ställer på en företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Ekeroths förtroende hos breda delar av allmänheten har skadats allvarligt genom en rad incidenter under åren.

– Att Ekeroth valt att ignorera en direkt uppmaning från partiledaren kring formerna för hans time out under rättsprocessen har också bidragit till att skada hans förtroende internt. Partiledningens uppmaning till Ekeroth om att avträda sin plats i justitieutskottet kvarstår således.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0