I närheten av den lilla staden Hermeskeil i Rheinland-Pfalz i västra Tyskland har arkeologer från Johannes Gutenberg-universitet Mainz upptäckt det hittills äldsta romerska militärlägret i Tyskland. Med största sannolikhet uppfördes det på 50-talet före Kristus under Julius Ceasars krig i Gallien.
Anläggningen har varit känd sedan 1800-talet men ursprunget har däremot varit omtvistat. Det var sommaren 2011 som arkeologerna började komma skaparna av lägret på spåren. Mellan stenarna på en stenbelagd väg vid en av portarna fann arkeologerna skospikar som härrörde från soldaternas sandaler. Spikarnas storlek och form gjorde att arkeologerna började misstänka att anläggningen kunde vara från den romerska republikens sista tid. Ytterligare analyser av funna kärl bekräftade dateringen.
Lägret var skyddat av vallgravar och jordvallar och hade plats för tusentals soldater. Den nästan rektangulära anläggningen hade en yta på 182 000 kvadratmeter. En utbyggnad som innefattade en källa omfattade ytterligare 76 000 kvadratmeter.
Fortet ligger endast en halv mil från det enorma befästningsverket Hunnerringen som byggdes av den keltiska folkstammen trevererna. Bosättningen övergavs vid mitten av 100-talet före Kristus. Enligt Julius Caesar splittrades stammen i två delar: en för och en emot romarna. Romarna genomförde repressalier mot upproriska treverer år 54/53 före Kristus och år 51 före Kristus. Till slut bröt romarna ned motståndet.
Trevererna har gett upphov till staden Trier som ligger ett par mil från försvarsverken.